Most nem cifra palota a Cifrapalota

Immár mind a 37 majolikamázzal fedett pirogránit Zsolnay-díszt leszedték

Az építés, azaz 1903 óta nem volt arra példa, hogy hiányozzanak a színes mezők Kecskemét ikonikus épületéről, de szükség volt az eltávolításukra, mert rögzítésük nagyon meggyengült. – írta a BAON

Tavaly tavasszal le kellett zárni a Cifrapalota Rákóczi úti oldalán a járdát omlásveszély miatt. Mint kiderült, ekkor még „csak” a vakolatból esett le két nagyobb darab és a balesetveszély elkerülése érdekében volt szükség a szalagokkal való körbekerítésre. Majd a Csányi János körút felőli oldalon zuhant le egy darab az egyik színes majolikamázzal fedett pirogránit Zsolnay-díszből, ekkor már további kordonokat is ki kellett helyezni.

A Cifrapalota kívülről 2003–2004-ben újult meg teljes egészében. Ekkor hozták rendbe a tetőszerkezetet, a megrongálódott cserepek miatt ugyanis az épület folyamatosan beázott. A színes tető mázas darabjait és az egyedi, mázas kéményeket a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készítették el. A külső homlokzat vakolata ugyanolyan sima lett, mint amilyen az építéskor, 1903-ban volt. A színeket is az eredeti leírás alapján keverték ki. A díszes főbejáratot is ekkor nyitották egy korabeli ajtó helyén, az épület Rákóczi út-Csányi körúti sarkán. Ekkor festették meg az ablakokat, és felújították a lábazatot és a homlokzatot.

Volt egy kisebb felújítás 2015-ben is, az épület Rákóczi úti frontján egy pirogránit-mezőt restauráltak.

Nagyobb lélegzetű külső munkálatokat azóta nem végeztek a Cifrapalotán.

Egészen idáig, ugyanis az elmúlt hetekben az örökségvédelmi engedély birtokában szilikátrestaurátorok leszedték mind a 37 színes pirogránit-mezőt az épületről. Szabóné Bognár Anikó, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese hangsúlyozta a Cifrapalota megépítése, azaz közel 120 éve nem volt arra példa, hogy a pótolhatatlan egyedi díszek hiányozzanak a hírös város emblematikus épületéről. De halaszthatatlanná vált az eltávolításuk, ugyanis eredeti rögzítésük nagyon meggyengült: a ragasztóanyag sem tartotta már őket jól és korrodálódtak a szintén a rögzítést szolgáló drótok is. A restaurátor és építész szakemberek véleménye egyöntetű volt, a kulturális örökség védelme, az anyagi károk elkerülése és a balesetek megelőzése érdekében le kell szedni a majolikamázas mezőket. Egyelőre a múzeum raktárában vannak, hamarosan pedig majd kezdődik a restaurálásuk.

Az elkövetkező hetekben tovább folytatódik a homlokzat átvizsgálása annak kiderítésére, a vakolat milyen állapotban van, egyúttal megkeresik azokat a pontokat, ahol a víz beszivároghat a díszek alá. A külső homlokzat komplett felújítására terv fog készülni, ennek pontos költsége egyelőre még nem ismert. A mostani munkálatokat az épület tulajdonosa, az önkormányzat finanszírozza – mondta el Szabóné Bognár Anikó.

A múzeum igazgatóhelyettese hangsúlyozta: az állványzattal való körbekerítés ellenére a Cifrapalota működése változatlan, kiállításaikkal továbbra is várják a látogatókat.

Révhegyi Andrea

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek