Motorosok fekete hete

Múlt héten ismét magas volt a közlekedési balesetben elhunytak száma. Vészcsengőként riaszt, hogy a fele az áldozatoknak motorkerékpáros volt!

Lép a gép, tapad az aszfalt, na de nem mindig annyira, ahogy a vezető gondolja. Megdöbbentő, hogy a múlt héten öt motorkerékpáros hunyt el közlekedési balesetben az útjainkon, és az ötből négy egyrésztvevős balesetben, azaz elvesztették az uralmukat a járművük felett és súlyosat buktak. Pedig az 1358 közúti balesettel, amelyek a hatóságok tudomására jutottak, a többi közlekedő is kitett magáért a közlekedési balesetek terén. A balesetekben 279-en sérültek meg könnyebben, és 108-an súlyosan, ami összevetve a korábbi statisztikákkal ismét egy magas szám.

Az autók jobban tolerálják a vezetői hibákat, mint a motorkerékpárok, ami autóval elkövetve lehet egy nagyobb ijedtség, az motorral könnyen fordul esésbe, balesetbe. Nem győzzük évről-évre hangsúlyozni mennyire fontos a vezetői tudás fejlesztése, valamint szinten tartása. Különösen fontos ez a szezonális járművek esetében, mint a motorkerékpárok. Felhívjuk a motorosok figyelmét, hogy az ORFK-OBB is lehetőséget biztosít ingyenes vezetéstechnikai tréningekre, mint most, június 18-án pénteken, valamint június 25-én a HUMDA ügynökség is a Hungaroringen. Keressék a lehetőségeket és vegyenek részt vezetéstechnikai tréningeken, úgy a motorosok, mint az autósok, hiszen a mai járművek teljesítményszintje lényegében megköveteli a nagyobb vezetési tudást és rutint!

A múlt héten az első halálos közúti baleset Komárom-Esztergom megyében Dág lakott területén történt. Június 7-én, hétfőn reggel egy útkereszteződésben egy 50 éves férfi az általa vezetett autóbusszal, parkolási szándékkal végrehajtott tolatási manőver során, kanyarodás közben elsodort egy 81 éves gyalogos nőt, aki a kórházba szállítást követően meghalt.

A második múlt heti halálos baleset, amely egyben az első olyan, amelyben motoros volt érintett, Veszprém megyében Nemesvámos közelében a 77-es számú főúton, szintén június 7-én hétfőn, de már az éjszakai órákban történt. Egy 26 éves férfi motorkerékpárral – előzés közben – az úttestről lesodródott és az útárokba csapódott. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Június 8-án, kedden történt a harmadik halálos közúti közlekedési baleset a múlt héten. Sopronban egy vasúti átjáróban délelőtt egy 21 éves férfi tehergépkocsival a fényjelző berendezés tilos jelzése ellenére behaladt a sínekre, ahol összeütközött egy tehervonattal. A balesetben a teherautó sofőrje és utasa, egy 27 éves férfi a helyszínen meghaltak.

Pest megyében, Vác közelében a 2-es számú főúton, június 10-én este történt a negyedik halálos kimenetelű baleset. Egy 44 éves férfi az általa vezetett járműszerelvénnyel egy útkereszteződésben összeütközött egy 40 éves férfi által vezetett személygépkocsival. A balesetben a személyautó sofőrje a helyszínen meghalt. A vizsgálat jelen állása szerint a baleset oka, hogy a teherautós nem adott elsőbbséget a jelzőtáblával védett útvonalon haladó jármű részére.

Vác, 2021. június 11.
Összeroncsolódott személyautó Vácon 2021. június 11-re virradóan. Az autó összeütközött egy tehergépkocsival, vezetője a helyszínen meghalt.
MTI/Mihádák Zoltán

Másnap, június 11-én történt a következő halálos baleset, amelyben motoros volt az érintett. Heves megyében, Füzesabony közelében az M3-as autópálya 114+920. km szelvényében a bal pályatesten, kora délután egy 41 éves férfi motorkerékpárral elvesztette az uralmát a jármű irányítása felett, lehaladt az úttestről, majd a két pályatestet elválasztó szalagkorlátnak ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Aznap megtörtént a harmadik motoros baleset is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Tivadar lakott területén délután egy 33 éves férfi motorkerékpárral lesodródott az úttestről és a beton vízelvezető árokban borulva állt meg. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Másnap, június 12-én ismét egy motoros lett a kárvallottja egy balesetnek. Ez az egyetlen olyan múlt heti halálos motoros baleset, amelyben a vizsgálat jelenlegi állása szerint nem a motoros hibázott. Dunaharaszti lakott területén egy útkereszteződésben reggel egy 45 éves férfi személygépkocsival – kanyarodás közben – nem biztosított elsőbbséget a vele szemben motorkerékpárral szabályosan közlekedő, 31 éves férfinak, amelynek következtében összeütköztek. A motorost életveszélyes sérülésekkel a Budapesti Merényi Gusztáv Kórházba szállították, ahol az orvosi ellátása ellenére, délután meghalt.

Június 13, vasárnapra két halálos közlekedési baleset jutott. Az első Pest megyében, Biatorbágy közelében történt a 8101. számú út 5. km szelvényében hajnalban. Egy 44 éves férfi személygépkocsival egy jobbra ívelő útkanyarulatban az úttestről lehaladt és egy fának ütközött. A baleset során a sofőr életveszélyes sérülést szenvedett, utasa, egy 52 éves férfi a helyszínen meghalt.

Biatorbágy, 2021. június 13.
Fának csapódott, összetört személygépkocsi Biatorbágy közelében a 8101-es úton 2021. június 13-án. A balesetben a jármű 52 éves utasa a helyszínen meghalt, a 43 éves férfi sofőrt súlyos sérülésekkel vitték kórházba.
MTI/Mihádák Zoltán

A másik vasárnapi halálos baleset ismét motorossal történt. Eger közelében a 2504. számú út 3. km szelvényében dél előtt 10 perccel egy 45 éves férfi motorkerékpárral egy jobbra ívelő útkanyarulatban áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol nekiütközött egy személygépkocsinak. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

forrás: kreszvaltozas.hu


Hasonló cikkek