Mozart Requiemjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar

Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét hallgathatja meg a közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar előadásában pénteken Budapesten a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban és szombaton a székesfehérvári Prohászka Templomban.

A koncerten fellép Szalai Ágnes szoprán és Estefán Tünde alt, valamint Boros Sándor tenorista és Pintér Dömötör basszista. A zenekart Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja – közölte a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar (MNF) csütörtökön az MTI-vel.
A két koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága által létrehozott Forrás a zenének – feladat a zenésznek elnevezésű program keretében jön létre.

Az élete utolsó évében járó Mozart éppen A varázsfuvolán dolgozott, amikor egy magát megnevezni nem kívánó, titokzatos idegen jelent meg nála, hogy gyászmisét rendeljen.

A zeneszerző ekkor már súlyos beteg volt, ami megakadályozta abban, hogy a gyászmisét befejezze. Halála után legkedvesebb tanítványa, Franz Xaver Süssmayr fejezte be a félbemaradt töredéket. A titokzatos megrendelőről pedig kiderült, hogy egy mindig más tollával ékeskedő, magát zeneszerzőnek kiadó arisztokrata: gróf Walsegg volt.
Mozart érett egyházi zenéjében is többnyire színpad nélküli drámaként értelmezte a latin szöveget, és – bár mindenkor szigorúan tartotta magát a liturgikus kötöttségekhez – sokkal inkább zenedrámát komponált, mint templomi művet – olvasható a közleményben.

 


Hasonló cikkek