Műfészkekkel segítik a fecskéket Makón is

Április 20-án közösségi felajánlásnak köszönhetően kihelyezésre került 15 db műfészek a makói Bérpalota épületére. Ezzel igyekeznek segíteni a madarakat a településen.

Tavasz van, bár az időjárás megtréfál néha, hamarosan visszaérkeznek a fecskék. Ám mivel számuk fogyatkozik, és egyre nehezebben találnak fészkelő helyet, segíteni kell őket a túlélésben. Erre jók a műfészkek, amik a természetes fészkekhez hasonlóan ártalmatlan anyagból készülnek és strapabírók.

Környezetvédelmi szempontból is fontosak, hiszen a fecskék hasznos és védett madarak. A költési időszakban különösen oda kell figyelni rájuk, a fészkek leverése a tojások vagy a fiókák elpusztítása büntetendő!

Habár ezek az információk minden természetbarát ember számára evidensnek tűnhetnek, időről-időre fel kell rá hívni a figyelmet, megtették ezt Makón is.

Idén a településen nemcsak szóban védik a fecskéket, hanem a tettek mezején is. Csermák Szilvia, zöld város tanácsnok a Facebookon mondott köszönetet a lakossági együttműködésért. Azt remélik, hogy a kihelyezett fészkeknek hála a fecskék könnyebben találnak maguknak helyet és sikeresebben vészelik át a költést.

Műfecskefészek a madárvédelemért
Műfecskefészek a madárvédelemért – Fotó: Csermák Szilvia közösségi oldala

 

A műfészkek kihelyezése egyébként nem ritka. Országszerte így járulnak hozzá a fecskék védelméhez. Sőt ahol lehetőség van, ott fészkelő telepekről is gondoskodnak.  A kiskunfélegyháziról korábban lapunk is beszámolt.

Viszont a madárvédelem az egyéni felelősség szintjén kezdődik. Ha nincs rá mód, hogy műfészket készítsünk – hiszen tapasztalat szükséges hozzá – akkor egyszerűen csak ne ártsunk a madaraknak. Már ezzel is segítjük őket.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek