Munkácson stop a műanyag koszorúknak

A közelmúltban az parlament második olvasatban, 297 igen szavazattal elfogadta  A műanyag zacskók forgalmazásának korlátozásáról szóló törvényt

A dokumentumhoz csatolt indoklásban beterjesztői kifejtik: elsődleges céljuk az alternatív csomagolóanyagok, s a könnyen lebomló műanyagból készült tasakok szélesebb körű elterjedésének támogatása.

Egy kárpátaljai város ennél is merészebbet lépett. A munkácsi önkormányzat rendeletet hozott, mely értelmében a jövőben a település temetőiben, emlékhelyein, szobrainál tilos a műanyagból készült koszorúk, csokrok, virágfüzérek elhelyezése.

A döntés sokkal jelentősebb annál, mint azt első pillanatban gondolnánk. Kétségtelen, hogy környezetvédelmi szempontból példamutató. Ám nem kiszámítható, hogy miként reagálnak rá az érintettek. A lakosok, akik hosszú évtizedek alatt hozzászoktak a viszonylag olcsó műanyag kegyeleti tárgyakhoz, de leginkább a tetemes hasznot hozó üzletág szereplőinek ellenállása lehet problematikus.

Munkács – legalábbis kárpátaljai szinten – precedenst teremtett. Most az lenne a jó, ha példájukat a többi település is követné.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek