Munkahelyvédelmi bértámogatás igényelhető augusztus végéig

H Ágnes

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az operatív törzs online sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy 2020. augusztus 31-éig lehet beadni az igényeket a munkahelyvédelmi bértámogatásra. A munkahelyvédelmi támogatás mellett elindult a munkahelyteremtő bértámogatás is, amelyre néhány nap alatt már 3200 munkahelyre adtak be pályázatot, összesen 4 milliárd forint igénnyel.

Bodó Sándor arról is tájékoztatást adott, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatási programban 10 500 vállalkozás nyújtott be eddig kérelmet több mint 137 ezer munkavállalóra. A munkahelyvédelmi bértámogatás pályázaton eddig több mint 90 ezer munkavállaló esetében született támogató döntés. Eddig a pályázatok 98 százalékát támogatták, az elutasítottaknál a hiányosságok többségét adminisztrációs hiba jelenti, amelyek korrigálása után a pályázat újra benyújtható.

A napokban indult munkahelyteremtő bértámogatási programra 84 milliárd forint áll rendelkezésre, ezzel 70 ezer új álláshelyet lehet finanszírozni. A támogatás lényege, hogy 6 hónapig a kormány biztosítja a bértámogatást, majd 3 hónapig a munkaadó foglalkoztatja a dolgozót, így 9 hónapra biztosított a foglalkoztatás. A támogatott időszakban személyenként legfeljebb havi 200 ezer forint a bértámogatás, ami az álláskeresők bruttó munkabérét és a hozzá kapcsolódó munkáltatói járulékokat tartalmazza. Ez dolgozónként havi nettó 112 ezer forint bértámogatást, azaz 9 hónap alatt elérheti a nettó 1 millió forintot is.

Munkahelyteremtő bértámogatásra eddig már 3200 munkavállaló foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet a vállalkozások, közel 4 milliárd forint igénnyel. A beérkezett kérelmek több mint 90 százalékát mikro- és kisvállalkozások adták be.


Hasonló cikkek