Mutatjuk, hol csökkentek és hol nem a hazai albérletárak

Kedvezően alakultak az albérletárak, azonban kérdés, meddig tart ki a bőség.

Lassan egy év telt el, amióta a koronavírus megjelent Magyarországon. Ez időszak alatt számos változás történt a magyarországi albérletpiacon. Egyes városokban drasztikusan csökkentek az albérleti díjak, némely településeken pedig az árak folytatták növekedési tendenciájukat. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja be, hogy mennyire térnek el egymástól az egyes nagyvárosokban kínált albérletárak.

Egyre kedvezőbb albérletárak

A koronavírus megjelenésével első körben a fővárosban kiadó lakások bérleti díjai kezdtek el látványos mértékben csökkeni. Majd a későbbiekben az egyes nagyvárosok albérletárai is követni kezdték ezt a zuhanó ütemet.

Budapesten a bérbe vehető ingatlanok 2020 első hónapjaiban 3800 Ft/m²-es átlagáron voltak elérhetőek, majd ez az ár drasztikusan kezdett csökkenni a koronavírus első és második hullámának hatására. Az év végére átlagosan 3100 forintba került egy négyzetméter bérlése hazánk fővárosába.

A Székesfehérváron kiadásra kínált ingatlanok árai az első pandémiás időszak végéig stagnáltak, így az előző év júniusáig átlagosan 2500 Ft/m²-es árat kellet kifizetnie a bérlőknek. Ezt követően lassan emelkedni kezdtek az árak, de ahogyan bekövetkezett a második hullám ismét zuhanó szakaszba kerültek, melynek következtében 2000 Ft/m² lett az átlagáruk.

Miskolcon mindössze 1%-os volt az albérletek árcsökkenésének mértéke. Tehát 2020 kezdetével és végével is közel azonos 2000 forintos négyzetméter áron kínálták bérlésre ingatlanokat, így a bérlők nem sok változást tapasztalhattak a pénztárcájukon.

Emelkedő bérleti díjak a legtöbb egyetemi városban

A koronavírus azonban az egyes városokban nem az elvárt csökkenést eredményezte, sőt inkább folytatódott az emelkedő tendencia. Debrecenben az albérletek kínálati árai átlag 2200 Ft/m²-ről 2300 Ft/m²-re emelkedtek a tavalyi év januárja és novembere között.

Hasonlóan alakultak Pécs bérbe vehető ingatlanainak árai is. A városban az év elején átlagosan 2000 Ft/m²-ért lehetett kivenni egy ingatlant, de ez az összeg az év végére átlagosan 100 forinttal emelkedett négyzetméterenként.

Szegeden, ahogy 2019-ben, úgy 2020-ban is csak stagnálás volt jelen az albérletpiacon. A napfény városában átlagosan mintegy 2000 Ft/m²-es árat kellett fizetnie egy ingatlan bérlőnek.

Ingatlant szeretnél bérbe adni? – Erre figyelj!

Az ingatlanbefektetés hazánkban egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Ennek oka, hogy a banki betétek és állampapírok alacsony kamatszintje a tőkével rendelkező befektetőket már kevésbé vonzotta, így ők a biztos befektetésnek számító és jobb hozamot garantáló ingatlanpiac felé fordultak. Azonban sokan nem számolnak azzal, hogy adót kell fizetni az albérlet kiadása után.

Először is fontos leszögezni, hogy az adót nem a bevétel, hanem a jövedelem után kell megfizetni. Másodsorban pedig a bérbeadónak két lehetősége van: nem tételes költség elszámolása vagy tételes költség elszámolása. Ha az előbbi lehetőséget választja, akkor a bevétel 10%-át számolhatja el igazoltan költségként és az így kapott összeg 15%-a lesz a személyi jövedelemadó mértéke. Ettől a tételes költség elszámolás annyiban különbözik, hogy nem fix 10%-kal csökkenthető a bevétel, hanem az ingatlan fenntartáshoz kapcsolódó, ténylegesen (számlákkal és bizonylatokkal igazolható) felmerülő költségekkel.

 

Üzlet | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek