Művészeti pályázat és könyv 1956 emlékére Miskolcon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához a borsodi megyeszékhelyen is számos rendezvény kapcsolódik. A hét elején került sor a „Szabadság” témakörben meghirdetett pályázat díjkiosztójára és a „Miskolc 1956” című új könyv bemutatójára.

 

Pályamunka a "Szabadság" kiállításon PTV Fotó: Vona Ildikó
Pályamunkák a “Szabadság” kiállításon

„Nem tudja, nem képes elképzelni senki / Mily nagyon nehéz volt halni, hősnek lenni” – írja versében a most 92 éves Károlyi Lászlóné Kovács Ilona, aki a fővárosban élte át az 1956-os eseményeket.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a megyei Önkormányzat irodalom és képzőművészet kategóriákban pályázatot hirdetett, melyre negyvenen jelentkeztek. Az új művészeti alkotások témája a szabadság és az ’56-os események megélése volt. Kiállítást is rendeztek a miskolci Városházán a beérkezett pályaművekből. Itt került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre; a díjakat Demeter Ervin kormánymegbízott, Török Dezső elnök és Kriza Ákos polgármester adta át.

 

Kiállítás a miskolci Városházán PTV Fotó: Vona Ildikó
Kiállítás a miskolci Városházán

Irodalom kategóriában 1. helyezett lett Fekete Zoltán, 2. díjat nyert Fandl Ferenc és a Fagyi-Zoo, megosztott 3. helyezést ért el Elekné Aranyos Krisztina és Károlyi László Gyuláné. Különdíjat kapott Soós Bernadett és Gyurján Ferencné.

Képzőművészeti kategóriában Sike Gábor lett a győztes, 2. helyezést ért el Tóth Kamilla, a 3. díjat Bodolóczki Gergő vehette át. Különdíjat kapott munkájáért Pozsa Panna Eszter és Balogh Dániel. A pályázatra érkezett alkotásokból nyílt kiállítást- a Városháza aulájában- november közepéig lehet megtekinteni.

 

Egyik díjazott: Bodolóczki Gergő PTV Fotó: Vona Ildikó
Egyik díjazott: Bodolóczki Gergő

Kedden mutatták be a „Miskolc 1956” című kötetet. Az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából került kiadásra, és eddig még be nem mutatott fotókat, dokumentumokat, érdekes történeteket tartalmaz. Az olvasó megismerheti a forradalom résztvevőit, láthatja arcukat a fotókon, megtudhatja honnan jöttek, mivel foglalkoztak és milyen szerepet játszottak a miskolci 1956-os eseményekben.

Kis József főlevéltáros, a kötet szerzője elmondta a bemutatón: Miskolcon 1956. október 25-én közel 40 ezer ember tüntetett. A decemberi nyomdai tüntetés után 3 nap alatt 150, majd 1957 februárjában az egyetemen további 80 embert tartóztattak le. A most született könyv személyi adattára annak a 400 embernek a történetét tartalmazza, akik a forradalom miskolci eseményeiben részt vettek, és tevékenységük a korabeli iratokban dokumentált. Somorjai Lehel, a megyei levéltár igazgatója a bemutatón egyedülállónak nevezte a kötet biográfiai részét, Kiss Gábor alpolgármester pedig kiemelte, hogy a kiadvány létrehozásánál egyik fő szempont volt a fiatalok megszólítása. A könyv olvasmányos formában nyújt bepillantást a forradalom előzményeibe, helyi eseményeibe, így a mai fiatalok is bele tudják képzelni magukat az akkori diákok helyzetébe, és könnyen megértik, hogyan váltak az iskolába induló tanulók az események hatására maguk is forradalmárrá.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: Díjat nyert versével a 92 éves Károlyi Lászlóné


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek