Múzeumok éjszkája – Változatos programok Győr-Moson-Sopron megyében

Változatos programokkal várják az érdeklődőket a múzeumok éjszakája alkalmából a hét végén Győr-Moson-Sopron megyében: két nap alatt több mint tíz helyszínen 111 program lesz Győrben, Sopronban pedig a múlt, a jelen és a jövő elevenedik meg a 150 éves helyi múzeumban, Mosonmagyaróváron pedig egyebek mellett gyertyafényes tárlatvezetést tartanak.

Győrben tárlatvezetések, koncertek és gyermekprogramok szerepelnek a programban pénteken és szombaton – mondta Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. Az Apátúr-házban könnyűzenei koncerteket tartanak, fellép többek közt a Blahalouisiana, a Mary PopKids és az Irie Maffia. A Rómer-ház a kortárs underground helyszíne lesz. Plastr Design címmel kiállítás nyílik, kecskebőrből felvarrót is lehet készíteni. Szombaton pedig először lép fel Magyarországon az olasz elektronikus zenei élet kiemelkedő alakja, Alexander Robotnick.

Új elemként idén a gasztronómia is megjelenik. A Nefelejcs közben a street food kultúrával lehet megismerkedni. Az Esterházy-palotában a Light Positios című kortárs nemzetközi kiállítást lehet megtekinteni, de időutazáson is részt vehetnek a látogatók a harmincas évek világába, Angliától Oroszországig, Tompos Kátya és Hrutka Róbert Keresztül Európán című koncertjén.

A Napóleon-házban képgrafikai bemutatókat tartanak, emellett saját képeslapot készíthetnek a látogatók. A Vastuskós-házban beszélgetéseket és tárlatvezetéseket tartanak, a Magyar Ispitában pedig az ólmozott üveg kerül a középpontba. A Fruhmann-házban a mézeskalács kapja a főszerepet, amelyet bárki elkészíthet, a Kreszta-házban pedig a kerámiaművészettel lehet megismerkedni.

A Püspöki Udvarbíróházban kreatív foglalkozásokat tartanak a Kinoptika című kiállításhoz kapcsolódva, emellett kiscsoportos tűzzománc foglalkozásokon is részt lehet venni. A Várkazamatában harcművészeti bemutatókat tartanak, a Zsinagógában pedig 15 év legjobb dalai címmel a Balázs Elemér Group és Malek Andrea ad koncertet.

Győr Város Levéltárában a Híres kiváltságlevelek: Márai Terézia és Győr kapcsolata című időszaki kiállítást és az egykori városi börtönt lehet megtekinteni, a Szent László Látogatóközpontban pedig egyebek mellett Szent László életét és legendáját, valamint Lebó Ferenc szobrászművész alkotásait ismerhetik meg a látogatók.

Az idén 150 éves Soproni Múzeum kiemelt programja a Fabricius-házban este 7 órakor kezdődő pódiumbeszélgetés lesz, ahol a modern városok program keretében megújuló múzeum új koncepciójával és a tervezés folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A múzeum Ars Historica Társulata több előadást is tart, köztük az ARANYba foglalva című darabét. A walesi bárdok modern átirata előtt Tóth Imre történész előadása avatja be a nézőket az eredeti költemény megírásának történelmi hátterébe.

A Macskakő Gyermekmúzeumban este hat órakor indul a program, G. Szabó Judit soproni írónőre interaktív mini kiállítással és rendhagyó irodalomórával emlékeznek, s ugyancsak hat órakor indul a Kincses útilapu nevű nyomozós játék a történelmi belvárosban.

A 150 éves jubileum alkalmával este tíz óráig várják a muzeológusok a Fabricius-házban azokat a régi tárgyakat, amelyeket tulajdonosaik felajánlanak a múzeumnak. Idén is megtartják a Retro-Sopron sorozatot, ahol a képek bemutatása mellett ezúttal történeteket is hallhatnak, láthatnak a látogatók.

A Mosonmagyaróvári Hansági Múzeum programjainak központi helyszíne a Mosonvármegyei Múzeum lesz, ahol a Győr-Moson-Sopron megyei nemzetiségek életét lehet megismerni, de a restaurálás rejtelmeibe is bevezetik a látogatókat. A Régészeti korok hullámain című időszaki kiállítást gyertyafényes tárlatvezetéssel mutatják be, Éji szerenád címmel pedig az Európa Koncert Szalonegyüttes ad koncertet. A napot az En’lair tánccsoport fellépése zárja, a modern táncok és a dzsessz elemeit ötvözik előadásukban.

A Cselley-házban a Csütörtöki Szalon reneszánsz korabeli darabot mutat be, később a Gyurkovich-gyűjteményben tartanak rendhagyó tárlatvezetést.

 


Hasonló cikkek