Nádfedeles házakat újítanának fel Csongrádon

A Népi Építészeti Program keretein belül pályázik a településvezetés a felújításokra. 24 házat renoválnának, melyek egy része vendégház, másik része pedig mesterségeket bemutató helyszín

A projektre a Teleki László Alapítvány ad lehetőséget pozitív pályázati elbírálás esetén. A program értéke és különlegessége, hogy a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, és az állagmegóvás, valamint a részleges vagy teljes helyreállítás mellett a szükséges felújításokat megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítését is célozza. Tehát hagyományőrző és értékőrző jelentősége is van.

Csongrád esetében azért is lényeges a felújítás, hiszen a házak frekventált helyen fekszenek. Tehát a renoválással a városkép megszépítéséhez és a komfortérzet emeléséhez is hozzájárulnak majd, mert mind a 24 ház a belvárosban van. Akad, amelyik nádtetejét vagy kerítését kell rendbe hozni. De olyan házak felújítására is pályáznak, ahol komolyabb feladat vár majd a kivitelezőkre.

A munkálatok tervezett költségei közel 94 és fél millió forintra rúgnak, ebből 75 és fél millió a pályázati forrás, ezt az önkormányzatnak csaknem 19 millió forint önrésszel kell kiegészítenie – írja a delmagyar.hu.

A pályázatot még idén elbírálhatják, ami azt jelenti, hogy jövő tavasszal már hozzá is kezdhetnek a munkákhoz. A beruházást pedig ütemtervszerűen végzik, hogy ne akadályozzák a vendégházak működését, és hogy minden engedélyt időben beszerezhessenek. Ugyanis, ott ahol komolyabb renoválás szükséges örökségvédelmi engedélyt kell kapjanak a felújításhoz.

Farkas Cs. Tekla

 

 


Hasonló cikkek