Nagy hadgyakorlat kezdődik Lengyelországban

Nagyszabású hadgyakorlat kezdődik szerdán Lengyelországban 12 500 katona részvételével, közülük 750-en nyolc másik NATO-tagállamból érkeznek − jelentette be szeptember 23-án, kedden a lengyel védelmi minisztérium.
lengyelkat
A 2006 óta kétévenként megtartott, Anakonda fedőnevű manőver „az atlanti szövetség egy állandó kiképzőeleme lett” a minisztérium szerint. A lengyeleken kívül észt, litván, holland, cseh, magyar, kanadai, amerikai és brit katonák vesznek részt az október 3-ig tartó észak-lengyelországi manőverben, amelynek fő célja, hogy előkészítse a NATO gyorsreagálású erőinek fogadását szükség esetén. 

Lengyelország és a balti államok nagyon féltik biztonságukat, amióta Oroszország márciusban bekebelezte a Krímet és támogatást nyújt a szeparatista lázadóknak Kelet-Ukrajnában. A hónap elején a walesi Newportban tartott NATO-csúcsértekezleten a szövetség bejelentette, hogy „folyamatos jelenlétet” fog fenntartani a térségben, létrehozva egy néhány ezer fős „igen gyors reagálású” szárazföldi erőt, amelynek a műveleteit légi, haditengerészeti és különleges feladatokra kiképzett egységek támogatják. 

Más NATO-szervezésű hadgyakorlatok megtartását is tervezik még Lengyelországban októberben, főként amerikai és brit erők részvételével. Barack Obama amerikai elnök azt ígérte Newportban, hogy a szövetség folytatja fokozott légi járőrözését a balti országok fölött, fregattok küldését a Fekete- és Északi-tengerre, és megkettőzi a hadgyakorlatok számát Kelet-Európában.


Hasonló cikkek