Nagy múltú egyesület a Mecsekért

A tavasz biztos jele a Mecseken, ha az illatos hunyor, a hóvirág, s a medvehagyma  mellett mind több bakancsos turista lepi el. Ilyenkor kezdik meg a sétautak, turistajelek, források ellenőrzését, azok állapotának felmérését a Mecsek Egyesület tagjai is.

 Nem sok olyan civil szervezet létezik Pécsett, de az országban sem, mint a nagy múltú Mecsek Egyesület, amelyik a mecsekalji város Nemzeti Casinójában 1891. április 30-án Bánffay Simon városi közjegyző vezetésével, 162 alapító tag részvételével tartotta alakuló közgyűlését. Az akkor megfogalmazott célok között szerepelt a Mecsek turisztikai fellendítése, sétautak kialakítása, turistajelzések festése, kilátók és pihenőhelyek létesítése, források kiépítése és  egyben módot nyújtani a gyerekeknek a szabad lég és erdőségeknek okszerű élvezésére s a turistaság megkedveltetésére.

 Fénykorában közel 4000 tagot számláló országosan is elismert egyesületet 1948-ban – a többi polgári egyesülethez hasonlóan – feloszlatták, s majd csak 1993. április 30-án alakulhatott újjá, s ma már ismét jelentős szerepet tölt be a Mecsek értékeinek megóvásában, turisztikai  létesítményeinek fejlesztésében. Múzeumi túrákat és kirándulásokat egyaránt szerveznek, annak érdekében, hogy megismertessék a Mecsek, a Baranyai-dombság, a Geresdi-dombság, a Villányi-hegység és a Zselic  természeti értékeit a régi impozáns kilátókat, a völgyekben csobogó mohával benőtt forrásokat. Falujáró túráikon pedig a Dél-dunántúli régió falvait keresik fel, az azokban fellelhető épített örökségeket, kulturális értékeket, a dombok között megbúvó kápolnákat. Tavasztól őszig havonta egyszer a Bakancsos Óvodások csoportjuk kisgyermekek részére szervez rövid túrákat, ezek során mesékbe ágyazva mutatják be a Mecsek növény- és állatvilágát.

  Az egyesület újjáalakulása óta számos módon gyarapította a már meglévő értékeket, a régi kilátók megóvása mellett több újat is építettek, emlékköveket és erdei kereszteket  állítottak fel, emléket állítva az elődöknek. Pihenőhelyeket alakítottak ki  erdei bútorokkal, madárodúkat helyeztek el a fészkelő madaraknak. S Pécsett, a sétáló utcában megnyílt Bakancsos Élménytárban pedig az egyesület örökös elnöke, Baronek Jenő hatvan év  alatt összegyűjtött, a természetjáráshoz kapcsolódó tárgyai, mellett dokumentumok, kiadványok segítségével kapnak bepillantást az érdeklődők a természetjárás szépségeibe. Túrabotokból és fokosokból immár éppen száz van a falon. A tárlókban több mint félszáz évkönyv látható, amelyek a Mecsek Egyesület történetét kísérik nyomon 1892-től 1945-ig. E mellett a túrázás fontos kellékei – tarisznyák, bakancsok, kalapok -, több száz jelvény, valamint a Mecsekről valaha is megjelent térképek, kiadványok és folyóiratok is a kiállítás részei, ugyanúgy, mint egy Bonyhádon 1937-ben készült zománcozott tábla, ami egykor minden pécsi parkban, erdei úton megtalálható volt. Ezen a következő olvasható: „Csak a szívtelen és tudatlan nem védi a hasznos állatokat és éneklő madarakat”.

 


Hasonló cikkek