Nagy űrt hagy maga után Kóbor János

Az Omega együttes adta hírül: frontemberük rövid betegség után elhunyt. Kóbor János, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes 78 éves volt.

Kóbor János, becenevén „Mecky” Budapesten született. Első zenekarát még tizenévesen, a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította meg, majd 1962-ben barátaival létrehozták az Omegát. Mihály Tamás és Molnár György 1967-ben, Presser Gábor pedig 1968-ban csatlakozott a formációhoz, és olyan hatalmas slágereket köszönhet nekik a magyar könnyűzene, mint a Gyöngyhajú lány vagy a Ha én szél lehetnék.

Fiatalon építészmérnök diplomát szerzett, de sosem dolgozott a szakmában. Zenei munkássága miatt lett ismert, és szerencsésnek mondhatja magát, mert pályafutása egyetlen zenekarhoz kötődik. Bár élete főműve az Omega, de szólóban és más zenekarokkal közreműködve is szívesen alkotott. Fellépett például 2009-ben a Scorpions budapesti és kassai koncertjén, illetve önálló albumként jelentette meg az Omega Rhapsody nevű albumot 2013-ban.

Pályája során az Omega tagjaival megosztva 1987-ben a Liszt Ferenc-díjat, majd 2013-ban a Kossuth-díjat is megkapta. 1995-ben Kóbor János a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is átvette, 2013-ban pedig Budapest díszpolgárává avatták. Két házasságából egy fia, Dániel és egy lánya, Léna született.

Az énekes november 9-én került kórházba a koronavírus okozta covid-betegséggel. Családja hírzárlatot kért, így a rajongók csak találgattak, és bizakodtak, hogy hamarosan meggyógyul, mivel nagy sportember is volt. Halálhírét az Omega együttes a hivatalos oldalán jelentette be. Kóbor János „Mecky”-t családja, barátai és rajongók milliói gyászolják. A magyar rockzene egyik legmeghatározóbb énekese, frontembere volt, aki a dalaiban él tovább.

fotó kredit: Stekovics Gáspár

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek