Nagy veszteséget szenvedett az ukrán hadsereg a Donyec-medencében

Egy nap alatt hat ukrán katona vesztette életét és 13 sebesült meg az utóbbi hetekben ismét kiéleződő kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében – közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján. A kijevi hadműveleti parancsnokság később arról számolt be, hogy Oroszországból származó fegyvereket és lőszereket találtak közelharcban elesett szakadároknál.

A kijevi parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában 77 alkalommal nyitottak tüzet az Oroszország által támogatott szakadár erők az ukrán katonák állásaira.
A támadások a frontvonal teljes hosszát érintették: az Azovi-tenger partvidékén fekvő Mariupol környékét 40-szer, Donyeck térségét 19 ízben Luhanszknál pedig 18-szor lőtte a szakadár tüzérség a katonai állásokat. Több alkalommal a szakadár erők a minszki egyezmény által tiltott 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket vetettek be.
A közlemény szerint a Donyecktől északra fekvő Avgyijivka településnél lévő ukrán állásokra 122, 120, illetve 80 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőttek a szakadárok. A szintén a megyeközpont közelében, onnan mintegy 80 kilométerre északra fekvő Opitne településre harminc 122 milliméteres aknát lőttek ki.
A Luhanszk és Donyeck közötti frontvonalszakasz közepén fekvő Novozvanyivkánál közelharc bontakozott ki a szembenálló erők között, az ukrán katonák háromszor verték vissza az erős tüzérségi támogatás mellett előrenyomuló donyecki szakadárokat – jelentette a hadműveleti parancsnokság.
Később a hadműveleti parancsnokság részletesen beszámolt a novozvanyivkai harcokról. Eszerint az ukrán katonák tüzet nyitottak egy állásukhoz közelítő felderítő csoport tagjaira. A tűzharcban két szakadár életét vesztette, nyolc megsebesült. Az elesett szakadár harcosoknál orosz gyártású kézi fegyvereket, töltényeket és katonai eszközöket találtak, amelyekről a parancsnokság fotókat tett közzé. A következő órák két további összecsapásában a szakadárok hét embert vesztettek, öt emberük megsebesült, míg ukrán oldalon két katona esett el és hét megsebesült.
Eduard Baszurin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője vasárnap Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy tíz ukrán katona vesztette életét és több megsebesült, amikor megpróbáltak a szakadár erők hátába kerülni a város északi szélén fekvő, romokban álló repülőtérnél.
A repteret védő ukrán katonák – akiket kemény helytállásuk miatt “kiborgoknak” nevezett el a közvélemény – több havi kitartás után tavaly júniusban vonultak ki a donyecki repülőtérről, amelyben már nem maradt fedezék számukra, és a romhalmazzá változtatott légi kikötő elvesztette stratégiai jelentőségét. A reptér környékén azóta is rendszeresek a tüzérségi összecsapások a szembenálló felek között.
Baszurin állítása szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 610-szer nyitottak tüzet Donyeck megyében, a frontvonal mentén lévő szakadár területekre.


Hasonló cikkek