Nagyon örülök, kedves Olaf” – barátságosan fogadta Macron az új német kancellárt

Párizsba vezetett az új német kancellár, Olaf Scholz első hivatalos útja.

Emmanuel Macron francia elnök barátságos hangnemben fogadta a politikust, és kifejezte, hogy folytatni akarja az elődjével, Angela Merkellel kialakított szoros együttműködést. Scholz és Macron az Elysée-palotában tárgyalt egymással pénteken, majd közös sajtótájékoztatót tartottak tájékoztatott az euronews

Nagyon örülök, kedves Olaf, hogy Párizsban fogadhatom önt az első Németországon kívüli útján, azelőtt, hogy Brüsszelbe megy. Sok témában látom a szilárd elhatározását, és azt, hogy közel állnak egymáshoz a nézeteink. Ön is azt szeretné, hogy az országaink együtt dolgozzanak. Az Európa iránti elkötelezettsége is határozott, amire szükségünk is lesz a következő hónapokban és években” – dicsérte tárgyalópartnerét a francia elnök.

Olaf Scholz visszafogottabb hangnemben, de szintén pozitívan nyilatkozott a közös munkáról, és Európa megerősítése mellett Ukrajnáról is beszélt:

„Mindannyian aggódva figyeljük az ukrán helyzetet alakulását, a csapatösszevonásokat. Fontos, hogy ezt a témát a politikai párbeszéd összes fórumán elővegyük, és helyes, hogy az amerikai elnök párbeszédet kezdeményezett az orosz elnökkel. Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy pozitív jövőképet biztosítsunk Ukrajna számára” – ígérte a német kancellár.

A két legnépesebb uniós tagállam között véleménykülönbségek is vannak, például a nukleáris energiát vagy a költségvetési szigort illetően. Franciaország új atomerőművet tervez építeni, míg Németország elkötelezte magát a megújuló energiaforrások mellett. Amikor erről kérdezték Scholzot a sajtótájékoztatón, ő kitérő választ adott.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek