Nagysikerű színházi előadások láthatók az M5 csatornán

Közelmúltban játszott színpadi produkciókat tűzött műsorára az M5 kulturális csatorna. Kedd és vasárnap esténként felvételről vetítik a teljes előadásokat bohózat, operett, dráma, opera, vígjáték műfajokban.

Ezen a héten már láthattunk egy fergeteges bohózatot Szervét Tiborral a főszerepben. Georges Feydeau leghíresebb darabja, a Bolha a fülbe 2018-ban került bemutatásra a Thália Színházban, és azóta is műsoron van. Jelenleg a koronavírus miatt zárva a teátrum, de mihelyt kinyithat, újra játszani fogják ezt a produkciót is.

Állítólag mindenkinek létezik egy hasonmása a világon. A poénokkal teli történet erre a gondolatra épült, és vált egyre bonyolultabbá. Chandebise (Szervét Tibor), a köztiszteletben álló igazgató ismeretlen hölgytől kapott szerelmes levelet, aki randevúra hívta a kétes hírű szállodába, a Hotel Numerába. Chandebise hűséges nejéhez, ezért úgy döntött, hogy nem megy el, inkább a legjobb barátját küldi maga helyett. A névtelen levelet felesége írta, mivel megcsalásra gyanakodott, és így akarta hűtlen férjét lebuktatni. A darab valamennyi szereplője a Hotel Numerában kötött ki, ahol a lakáj külsőre tökéletesen hasonlított Chandebrise-re. A szállodában aztán összefutottak, akiknek nem szabad találkozni. Leírhatatlan kavarodás keletkezett, és mindenki fejvesztve menekült egymás elől… Szervét Tibort kettős szerepben láttuk (Chandebrise és a lakáj), a főbb szerepekben közreműködött Gubás Gabi (Raymonde), Pindroch Csaba (Tournel), Vida Péter (Dr. Finache), Szabó Erika (Lucienne), Mózes András (Camille), Nagy Viktor (Histangua). A produkció díszleteit, jelmezeit Bujdosó Nóra tervezte, az előadást Kelemen József rendezte.

2020. nov. 29-én, vasárnap az M5 műsorán ismét lesz egy különleges produkció. Giacomo Puccini a Vadnyugatra kalauzolja közönségét az 1910-ben komponált A Nyugat lánya című operájával. Az Erkel Színházban tartott előadás főszereplője Bátori Éva, rendezője Vaszilij Barkhatov. Bár a szerző eredeti koncepciójához képest történtek változtatások a budapesti színrevitelkor, de a siker garantált, hiszen olyan kiváló művészek énekelnek benne, mint Dick Johnson, Gaston Rivero, Szegedi Csaba, Balczó Péter.

Múlt vasárnap már láthattunk egy remek darabot az Erkel Színházból, ami ugyanúgy az Operaház produkciója volt, mint a most következő. Akkor azokat invitálta a tévékészülékek elé az M5, akik szeretik a vidám zenés darabokat. Rossini Olasz nő Algírban című vígoperája Szabó Máté rendezésében valóban felhőtlen szórakozást nyújtott, és bebizonyította, hogy egy jól elkészített előadás képes a televízió elé „szegezni” a nézőket.

Olasz nő Algírban (Fotó: Operaház Facebook oldala)

A pikáns történet szerint egy gyönyörű fiatal nőt elfogtak, azonban ez a talpraesett olasz lány, Isabella túljárt az őt elrabló és új feleségre vágyó algíri bej, Musztafa eszén. Alaposan megleckéztette a bunkó, hiú, macsó zsarnokot, aki csak használta az embereket, mert meg volt róla győződve, hogy egy bejnek mindent lehet. A főbb szerepekben közreműködött Mester Viktória (Isabella), Alasdair Kent (Lindoro), Palerdi András (Musztafa, algíri bej), Sáfár Orsolya (Elvira), Balga Gabriella (Zulma), Bruno Taddia (Taddeo). A díszleteket Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni tervezte. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Francesco Lanzillotta vezényelte.

A soron következő, A Nyugat lánya című előadás 2020. nov. 29-én, vasárnap 21.35-kor kezdődik az M5 csatornán.

Nyitókép: Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Vida Péter / Fotó: Thália Színház Facebook oldala


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek