Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelik a 770 éves jubileumot Zalaegerszegen

Nagyszabású rendezvénysorozattal, tudományos és várostörténeti konferenciákkal, tematikus hétvégékkel, színvonalas fesztiválprogramokkal ünneplik a város első, 1247-es keltezésű írásos említésének 770 éves jubileumát idén Zalaegerszegen.

Az egy hónapon át tartó programsorozat május 12-én a városnapjához kapcsolódó ünnepséggel veszi kezdetét – mondta el a programismertető sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán.

A hagyományok szerint megkoszorúzzák Kovács Károlynak, a város első polgármesterének emlékművét, majd az ünnepi közgyűlésen átadják a díszpolgári és a Pro Urbe Zalaegerszeg díjakat. A Mindszenty téren felavatják Farkas Ferenc köztéri alkotását, a makettet a szobrászművész a város első ismert ábrázolása alapján készítette. Az avatási ünnepségen a város 770 óvodása 770 kék és fehér lufit enged majd a magasba – ismertette a részleteket a polgármester.

A rendezvénysorozat tematikus hétvégékkel folytatódik: a Gébárti Szabadidőparkban és a Kézművesek Házában május 13-án és és 14-én rendezik meg az országos fazekas-keramikus fesztivált.

Május 19-től komolyzenei hétvégére – koncertteremi és szabadtéri előadásokra – várják a látogatókat – emelte ki Győrffyné Könczöl Tímea, a Pálóczi művészeti iskola igazgatója. Érdekességként említette, hogy a Dísz téren lép fel Dankos Attila, az orgonaművész a zeneiskola mobilizálható orgonáján játszik majd.

Május 27-én és 28-án a folklór kerül a középpontba: a Kárpát-medencei verbunkverseny, valamint a gyermek szólótáncverseny helyszíne a Keresztury VMK lesz, míg a Dísz téren kiépített színpadon erdélyi hagyományőrzők, néptánc együttesek lépnek fel.

Horváth Szilárd, a Város Marketing Iroda vezetője arról számolt be, hogy idén első alkalommal a food truck shown is része lesz a programoknak. A vendégeket kilenc, lampionokkal és más kreatív elemekkel díszített autóban várják helyben készült ételekkel: egyebek mellett “csecse nem burger” fantázianevet viselő steak szendviccsel, kebab jellegű édességekkel, óriás édes és sós palacsintával. Az utcabálok hangulatát idéző party esténkét “térmozival”, családi filmek vetítésével zárul.

Az Egerszeg Fesztiválra (június 9. és 11. között) megérkeznek a testvérvárosok delegációi is. A városháza előtti téren felavatják a megye címerét, a Piac téren pedig leleplezik Szabolcs Péter szobrászművész Szabó Gyula zalaegerszegi kefekötő alakját megörökítő köztéri alkotását.

A háromnapos fesztiválon három színpadon több mint száz fellépő szórakoztatatja a közönséget. A program kézműves vásárral, kéklámpás felvonulással, prószafesztivállal egészül ki, ez idő alatt a városban éjszakai buszjáratokat is indítanak – erről már Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője beszélt.

 


Hasonló cikkek