Napi motiváló – 5 lépés a szabadsághoz

pretty-woman-1509956_1920 (1)

A szabadságvágy egyidős az emberiséggel. Jean-Jacques Rousseau szerint „Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel.” Nem csak olyan szabadság létezik, amely nem ismeri az ébresztőórát, vagy éppen a nyolcórás munkanapot. Lehet valaki úgy is szabad, hogy három műszakban dolgozik egy gyárban, és lehet valakiből rabszolga akkor is, ha a saját maga ura. Az igazi, belső szabadság eléréséhez a következőket kell tenned:

1/ Csak magadnak akarj megfelelni!

A társadalmi elvárások átszövik az élet minden területét. A szüleid azt akarják, hogy tanulj, legyen egy jó állásod, és alapíts családot. A média elhiteti veled, hogy csak akkor fogsz megfelelni a környezetednek, ha követed a legújabb trendeket. Azonban ne feledd: az életedért és a döntéseidért egyedül te felelsz. Ha mások elvárásai szerint élsz, nagy valószínűséggel nem vagy boldog. És ha azért nem vagy boldog, mert mások elvárásai szerint élsz, csakis magadat okolhatod a boldogtalanságodért; mivel minden, az életeddel kapcsolatos döntés a te kezedben van. A boldogságod egyedül rajtad múlik!

2/ Engedd el a múltat!

Bármi, amit a múltban tettél – legyen az jó, vagy rossz – nem számít. Ha szüntelenül a múltban elkövetett hibáidon rágódsz, könnyen depresszióba eshetsz. Ha egyfolytában a múltban történt jóra gondolsz, akkor kizárod magad a jelenből. Nem azt mondom, hogy felejts el mindent, ami már megtörtént, de ne az emlékezés töltse ki minden percedet. Legyél jelen a jelenben, mert csak így lehetsz szabad, és csak így leszel képes az előrehaladásra és a fejlődésre.

3/ Ne félj a jövőtől!

A jövőtől való rettegés könnyen tönkreteheti a mindennapjaidat. De miért is kellene félned a jövőtől, amikor az csupán ugyanolyan pillanat, mint a mostani? Ha teljesen át tudod élni a jelent, akkor képes vagy helyes gondolatokat táplálni, valamint helyesen cselekedni, és a gondolataid, illetve a cselekedeteid azok, amelyek meghatározzák a következő pillanatokat, azaz a jövődet. Márpedig ha a jelenben helyesen cselekszel, mi félnivalód lenne a jövőtől? Ha pedig nem félsz a jövőtől, akkor szabad vagy.

4/ Ne akarj bizonyítani!

Napjaink közösségi média által uralt, énközpontú világában a versenyzés – vagy sokkal inkább versengés – az emberek életének részévé vált. Ha szabad akarsz lenni, ne versenyezz, ne versengj! Ne akard bebizonyítani, hogy te főzöl a legjobban, neked van a legjobb autód, te voltál a legmenőbb helyen nyaralni. Ahol nincs bizonyítási kényszer, ott a szabadság!

5/ Tisztítsd meg a kapcsolataidat!

Engedd el azokat a kapcsolatokat, amik boldogtalanná tesznek téged. Ne ragadj le valaki mellett csupán a megszokás kedvéért, vagy azért, mert félsz a magánytól, esetleg mások véleményétől. Keresd az olyan emberek társaságát, akikkel valóban jól érzed magad, építs olyan kapcsolatokat, amelyek a kölcsönös szereteten, tiszteleten és bizalmon alapulnak!

„Megszűnik a muszáj, a kell, a kötelesség, ehelyett lehetőségeid vannak. Lehetőséged van másként élni. Ez a szabadság.”
(Csernus Imre)


Hasonló cikkek