Napi motiváló – 6 inspiráló gondolat Senecától

Lucius Annaeus Seneca gondolatait hoztam el ma neked, különböző témákban. Válaszd ki közülük azt, amelyikre éppen most szükséged van, és elmélkedj az olvasottakon. Kívánom, hogy az ókori római filozófus szavai hasznodra legyenek abban a helyzetben, amelyben most segítségre szorulsz!  

Van egy álmod? Van egy jó hírem. Ha az álmodra célként tekintesz, és megteszed a megvalósításához szükséges első lépést, akkor már a siker felé vezető úton jársz. Ugyanis

„Az egész munkának felét elvégezte az, aki hozzákezdett.”

Ha kitűzted magad elé a célt, és elindultál a megvalósításához vezető úton, ne térj le róla! Bármibe is kezdtél, szenteld a teljes figyelmedet a témának!

„Nem az számít, hány könyved van, hanem az, hogy milyen jók a könyvek. Meghatározott tárgykörben mozgó olvasás haszonnal jár, az ide-oda kapkodás csak szórakoztat. Aki el akarja érni kitűzött célját, csak egy úton haladjon, s ne kóboroljon sokfelé, mert az nem haladás, hanem tévelygés…”

Egy megszívlelendő gondolat, ha „útkereső” vagy:

„Hasznosabb néhány bölcs tanítást ismerni, amely mindig javadra válhatik, mint sok dolgot tanulni, amely mit sem használ.” 

Kevés olyan dolog van a világon, ami jobban tud fájni néhány meggondolatlanul kiejtett szónál. Ha mondanivalód van, fogadd meg Seneca bölcs tanácsát:

„Bármit akarsz mondani, mielőtt másnak mondanád, előbb mondd magadnak!” 

Becsüld meg, ha valaki az idejét áldozza rád, és figyelj oda arra, hogy te mivel töltöd az idődet:

„Senki sem gondolja, hogy tartozna valamivel, ha időt kapott, holott ez az egyetlen dolog, amelyet még a hálás ember sem tud viszonozni.”

Egy korábbi írásomban (amelyet ITT olvashatsz) már szó esett arról, milyen fontos, hogy átéld a jelen pillanatot. Éld át a pillanatot, éld át “jól” a pillanatot– ezt a nézetet vallották már az ókorban is:

„Aki elmulasztja a pillanatokat, végül elmulasztja egész életét. Az élet, akár egy pillanat: mulandó; s miért ne élnénk szépen a kicsit, ha abból áll össze az egész?”


Hasonló cikkek