Napokon belül megkezdődik a Covid-vakcináció

Két ünnep közt kezdik az egészségügyben dolgozók beoltását – nyilatkozta az országos tisztifőorvos. Első helyszín a Dél-pesti Centrumkórház lesz. December 26-án kísérettel érkező kamionok szállítják majd a koronavírus elleni vakcinákat.

Az oltás menete a következők szerint lesz:  teljeskörű felvilágosítást kap a páciens, majd ki kell töltenie egy az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdőívet, valamiit egy beleegyező nyilatkozatot. Ezek után kaphatják meg az oltást, amit követően 20 perc megfigyelés követ. A beoltottak oltási igazolás kártyát kapnak, amelyen szerepelnek az adataik, az oltás száma és hogy siker kell a második oltásra jelentkezniük.

Az eddig ismert – vakcina beadása után megjelent – helyi reakciók: fájdalom, bőrpír, duzzanat.  Nagyon ritkán jelentkezhet nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, esetleg hőemelkedés, amely paracetamol tabletta hatására megszűnik. Az oltás után pihenés javasolt, nehéz fizikai munka végzése nem ajánlott. Az oltást egyenlőre nem ajánlják várandósoknak és akik 2-3 hónapon belül terveznek gyermekvállalást.

A karácsonyi ünnepet követően folyamatosan érkezik majd vakcina az országba. 27-e után megkezdik először az egészségügyi dolgozók beoltását, majd a szociális intézmények munkatársait, lakóit, a rendvédelmi szervek tagjait. Az országos tisztifőorvos javasolja mindenki számára a beoltást, amire a vakcinainfo.gov.hu weboldalon lehet jelentkezni.

Az kormány tovább folytatja a pedagógusok szűrését is. December 30-án 12 óráig lehet jelentkezni az ingyenes szűrésre a pedszures.kh.gov.hu címen.

Vigyázzunk egymásra!

Forrás: MTI


Hasonló cikkek