„Naponta kell olyan betegek szemébe néznünk, akik már nem bírnak lélegezni”

Az egészségügyi dolgozók nyílt levélben kérik az embereket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Elmondásuk szerint fizikailag és lelkileg is kimerültek, és belefáradtak abba, hogy az emberek idő előtti, felesleges halálával kell szembenézniük nap mint nap.

Több mint 1300 egészségügyi dolgozó csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyet hétfőn, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter társaságában tettek közzé.

„…Nekünk, egészségügyi dolgozóknak, akik Szlovákia-szerte a Covid-osztályokon dolgozunk, naponta kell olyan betegek szemébe néznünk, akik már nem bírnak lélegezni. Azt kérdezik tőlünk, miért éppen ők azok, akik elveszítik a koronavírus elleni harcot. Sokuk korábban még félt az oltás beadatásától, a betegséget viszont alábecsülték. Ma már mindent megtennének azért, hogy máshogy dönthessenek.

A munkánk az újabb hullám idején egyre megterhelőbbé válik, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg és emberileg is. Nem tudjuk visszafojtani a könnyeinket az egyre fiatalabb, oltatlan betegek ágya mellett állva, akiken már nem tudunk segíteni. Nem tudunk nem gondolni arra, hogy az eltávozásuk nemcsak túl korai, hanem felesleges is.

A kórházaink megtelnek olyan betegekkel, akiknek nem kellene bekerülniük. Sokuk rendkívül súlyos lefolyású betegséget él át, hetekre távol vannak a családjuktól, és ott van az állandó bizonytalanság, hogy nem tudni, hogy végződik a dolog. (…) Ez a fajta tehetetlenség és kétségbeesés leírhatatlan érzés.

(…) Egyre több olyan osztály van, ahol kénytelenek elnapolni a halasztható beavatkozásokat. Belőlünk kevés van, a betegekből pedig egyre több. Már alig bírunk kitartani. (…) Sajnos a járvány áldozatai között lesznek olyanok is, akik a kórházak telítettsége miatt nem jutnak időben megfelelő orvosi ellátáshoz. Az oltással tehát a más diagnózisok miatti szükségtelen halálesetek is megelőzhetők.

Tisztelt polgártársak, barátaink és mindenki, aki még mérlegeli, hogy beadassa-e magának a koronavírus elleni vakcinát! Mi, egészségügyi dolgozók, akik Szlovákia-szerte a Covid-osztályokon dolgozunk, a bizalmukat és a segítségüket kérjük!

(…) Az oltás nem politikai, hanem egészségügyi kérdés. A Covid-osztályokon minden orvos be van oltva. A mellékhatásoktól nem kell tartani, a vakcinák biztonságosak, és a gyakorlatban is le vannak tesztelve.

Ezekkel a tapasztalatokkal, kimerült fizikai és pszichikai állapotban, és az attól való félelmünkben, hogy még mi vár ránk, arra kérjük Önöket, oltassák be magukat. Nem kell tőle tartani, viszont sokkal nagyobb félelemre ad okot a betegség súlyos lefolyása. Tudjuk, miről beszélünk.

Arra kérjük Önöket, segítsenek legyőzni a koronavírust.

Köszönjük!”

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek