Nász Lázban ég a Tisza-tó és környéke

A hagyományos birkapörkölt nem hiányozhat az alföldi lakodalmak étlapjáról. Éppen ezért a Tiszafüred-Örvényen tartandó Nász Láz rendezvényen egyebek mellett birkapörkölt-főző verseny is szerepel a színes programok sorában.

Rendhagyó esküvőkiállításra várják a vendégeket a Tisza-tó partjára szombaton. Tóth Pálma szervező elmondta, hogy az eseményre a környékbeli jegyespárok meghívót kaptak, és azok előtt is nyitott a kapu, akik már régóta házasok, de valamilyen formában szeretnék megújítani kapcsolatukat, vagy házassági évfordulójukat ünnepelnék meg. Várják az „újrakezdőket” is, akik más személy oldalán találták meg a boldogságot, mint akivel először kötötték össze az életüket. Az egyedül érkezőknek pedig a pártalálásra is esélyt adnak, hiszen régi hagyományokat felelevenítve „legényárverést” is tartanak az egész napos eseményen.

Természetesen bemutatkozási lehetőséget kapnak a Hableány Hotel Vigadó és Sportcentrumában az esküvői szolgáltatók is – ruhaszalonok, esküvőszervezők, fotósok, éttermek, dekorációval foglalkozó szolgáltatók, virágkötők stb. –, de itt a szerelmes párok vetélkedőn vehetnek részt. A tiszafüredi és Abádszalóki álompárok – a versengés győztesei – teljes körű esküvőszervezést és –lebonyolítást nyernek az általuk választott településre. A kiskörei Faller Alexandra is vőlegényével érkezik az eseményre, akivel ősz elejére tervezik körülbelül 50 fős lakodalmukat. Ha nyernének, Tiszafüredre hívnák a násznépet. Tóth Pálma elmondta, hogy a nyeremény-esküvőnek az lesz a különlegessége, hogy turistacsalogató jelleggel szervezik meg. A Nász Láz eseményen a „2017 lakodalmi étele” cím elnyeréséért is versenyeznek csapatok, és a legjobban sikerült ételekből állítják majd össze a nyertes párok étlapját. A lagzira pedig a turisták is meghívást kapnak majd, hogy a messziről érkezettek is részesei lehessenek egy hagyományokra épülő alföldi sokadalomnak.

A szombati program jegyes párjai találkozhatnak Abádszalók és Tiszafüred anyakönyvvezetőivel, és próba-esketés keretében kipróbálhatják, milyen érzés lesz majd kimondani a boldogító igent. Érkezik a helyszínre lakodalmas hintó, lesznek hagyományos ételekből kóstolók (pl. mézeskalácsból, pörköltcukor-tortából), és népviseleti tradíciókat is felelevenítenek a jászsági vagy hajdúsági menyasszonynak beöltözött hölgyek.

A birkapörkölt-főző versenyen mások mellett megméretteti magát Csabi Chéf, azaz Bán Csaba is, aki akár Gordon Ramsay mellett is dolgozhatott volna, de Őt most meghívás híján nélkülözni kénytelen a vendég sereg. A győztes főztjét is fogyaszthatja majd a násznép a jeles eseményen.

12512474_1127795660586921_2932522413909579764_n

A nap folyamán bemutatkoznak a környék lakodalmas zenészei – nótaénekesek, táncdalokat játszó együttesek és szólisták mellett a mostanában divatos lakodalmi DJ-k is, hogy mindenki kedvére és ízlésének megfelelően választhasson. A vőfélyek is eladhatják magukat, hogy az esküvői naptárak hamar betelhessenek.

Faller Alexandra sem tartja kizártnak, hogy ezen az eseményen találják meg az ideális muzsikusokat. Szerinte és az esemény házigazdái szerint is a február a legjobb időszak arra, hogy az idei évre tervezett esküvőket elkezdjék megszervezni.

Az esküvői szezon jellemzően nyáron és kora ősszel tetőzik, legalább 6 hónap szükséges ahhoz, hogy minden időben készen álljon. A festői szépségű Tisza-tó és környéke pedig ideális helyszíne lehet a nagy napnak.


Hasonló cikkek