Navracsics Tibor: alapvető változások jönnek a területfejlesztési politikában

A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást.

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b5), Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelõs kormánybiztos (j4), Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (j3), Mayer Gábor területfejlesztésért felelõs államtitkár (j2), valamint Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b), Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b2), Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b3), Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b4), Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j5) és Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke (j) a stratégiai partnerségi megállapodások aláírásán az alsópetényi Prónay-kastélyban 2023. január 27-én. A miniszter az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetõjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást.
MTI/Komka Péter

 

Különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, és a végrehajtásban is

 

Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is – mondta Navracsics Tibor.

“Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely nemcsak a településszerkezeti vagy a közlekedésszervezési adottságokból adódik, hanem mindeddig a fejlesztéspolitika sajátossága is volt, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani” – fogalmazott.

A területfejlesztési miniszter az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást, amellyel szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést, összefogva a tudásbázist a területfejlesztési politikához.

 

Navracsics Tibor: Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni

 

A miniszter elmondta: voltak már kapcsolataik a régióban, konzultáltak az egyetemekkel, kétoldalú együttműködések korábban is működtek, most azonban az egész régióval szeretnének kialakítani olyan gazdasági együttműködést, amely a helyiek számára is segítséget jelent.

A minisztérium kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről ad előzetes tájékoztatást partnereinek, adott esetben előzetes egyeztetésekre is sor kerül – tette hozzá.

Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A partnerségi megállapodást Bánhidy Péter (Heves), Miklóssy Ferenc (Hajdú-Bihar), Bihall Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén), Balogh Zoltán (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Tordai Péter (Nógrád) és Sziráki András (Jász-Nagykun-Szolnok) írta alá.

Az alsópetényi Prónay-kastélyban tartott eseményen részt vett Szabó Tünde kormánybiztos, Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár és Mayer Gábor fejlesztésért felelős államtitkár is.

Forrás: MTI

Nyitókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az alsópetényi Prónay-kastélyban, ahol az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást 2023. január 27-én. MTI/Komka Péter

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek