Ne dobd el a parafa dugókat – remek tutaj készíthető belőlük

Nem csak a gyermekek számára nyújt izgalmas időtöltést a házilag elkészített játék tutaj. Már maga az elkészítés folyamata is szórakoztató, hát még ha utána sikeresen megtörténik a vízre bocsájtás is.

Tutaj színes lapokból

A tutaj elkészítéséhez több módszer is rendelkezésedre áll. A legegyszerűbb és egyben leggyorsabb, ha keménypapírból hajtogatod meg. Ennek egyetlen hátránya, hogy könnyű szerkezete és vízáteresztő tulajdonsága miatt gyorsan elsüllyed. Éppen ezért, ha ezt a variációt választod érdemesebb az elkészült alkotást inkább a polcra díszként kirakni.

Előnye azonban, hogy a papírt lehet a legkönnyebben díszíteni. Mielőtt nekiállnál a hajtogatásnak, színezd ki vagy rajzolj rá mintákat ízlésednek megfelelően. Az összehajtogatott, elkészült hajó pompásan feldobja a szoba hangulatát.

tutaj

Így készíthetsz tutajt parafából

A papírral ellentétben a parafa dugókból elkészített kishajó nagyobb eséllyel marad meg a víz felszínén. Nem kell hozzá sok alapanyag, hogy elkészíthesd és talán még gyorsabban kivitelezhető, mint a papíralapú társa.

Akár elég három parafát egymás mellé helyezned, amelyeket tetszőlegesen rögzíthetsz egymáshoz. Legegyszerűbb befőttes gumival összefogatni őket, de a pillanatragasztó vagy ragasztópisztollyal történő megoldás is tökéletes. A parafát könnyű ollóval vagy éles késsel megformálni, így akármilyen alakzatot kihozhatsz belőle. Ha megvan a hajó alapja, fogj egy hurkapálcát és szúrd bele a hajóalap közepébe. Ügyelj rá, hogy ne szúrd át teljesen, viszont elég mélyen legyen ahhoz, hogy utána ne dőljön meg az árbóc súlyától.

Az árbóc minél díszesebb, annál jobban feldobja a hajó kinézetét. Elkészítheted papírból – erre a legkönnyebb rajzolni -, de akár vékonyabb szövetanyagból is. Ha szövetet választasz, akkor hajóba tűzött hurkapálcát érdemes megerősíteni egy keresztrúddal, ahogy a képen is láthatod. Így kisebb az esély, hogy valamelyik irányban eldől, stabilabban fog állni.

Még szilárdabban a vízen

A parafánál már csak a hurkapálcikákból összeállított tutaj mutatkozik szilárdabbnak a vízen, ám ez jóval nagyobb munkával jár.

A hurkapálcákat minél szorosabban kell összefogatni és akár több lapból is állhat az alja. Lényeg, hogy ne eressze át a vizet – itt érdemes ragasztópisztolyt használni. A tutaj alapját szintén tetszőleges formára alakíthatod. Mivel a hurkapálca könnyen vágható, így ollóval egyszerűen megvalósíthatod.

Ha elkészült az alap, akkor a maradék hurkapálcából felépítheted a hajó oldalát is a pálcák egymásra ragasztgatásával, ahogy a képen is láthatod.

Az egyetlen nehézséget az árbóc felfogatása jelentheti, mert viszonylag nehéz stabilan megfogatni a hajó alapján. Ezt gyurmával vagy több apróra vágott hurkapálcika segítségével oldhatod meg.

Ha elkészültek a remekművek, irány a vízpart – engedd szabadjára a kishajót!


Hasonló cikkek