Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás!

Nyílt párbeszédre, szorosabb együttműködésre szólították fel a lévai nyugdíjasokat az Idősek Segítő Fóruma Polgári Társulás és a belügyminisztérium dolgozói. Az időskori bántalmazásról szóló fórumot Léva önkormányzatával közösen szervezték a Junior kulturális központban, a lévai és a környékbeli lakosokat Tolnai Csaba Léva alpolgármestere köszöntötte.

A lévai fórum egyik szervezője volt Ľubica Gálisová az Idősek Segítő Fóruma Polgári Társulás elnöke hangsúlyozta, a bántalmazott idős emberek gyakran szégyellik, ahogy a saját családjuk viszonyul hozzájuk. Nem merik elpanaszolni, ha a saját családtagjaik elhanyagolják vagy testileg, lelkileg bántalmazzák őket. „Szólaljanak meg ilyenkor a szomszédok, a barátok, ne nézzék tétlenül, ha valakit kiszolgáltatottságában megaláznak! Ha a bejelentő kéri, mi nem teszünk említést a rokonoknak arról, hogy kitől érkezett az észrevétel.” – mondta Gálisová.

A szervezet ilyen esetben felveszi a kapcsolatot az érintett önkormányzattal, értesíti az illetékes állami hatóságokat, és közösen lépnek fel az idős személy érdekében. „Olyan eseteknek is tanúi voltunk, amikor az idős asszony feljelentést tett a rendőrségen az őt bántalmazó fia ellen. A férfit elítélték, ám a feljelentő később mindent megtett annak érdekében, hogy a fia mielőbb szabaduljon. Most ismét együtt laknak, és a férfi ugyanúgy bántalmazza, fenyegeti, fejszével kergeti, mint korábban. Az idősek közül senki se tartsa elfogadhatónak és természetesnek, ha az őt gondozó rokonai elveszik a nyugdíját, mert az az ő bevétele. Senkit nem lehet arra sem kényszeríteni, hogy akarata ellenére átírassa vagyonát a rokonokra. Ilyen esetben segítséget kell kérni akár a szomszédok, barátok, vagy ismerősök bevonásával.” – mondta Gálisová.

„A közelben lakó szomszédok figyelmeztettek bennünket arra, hogy a rokonok nem törődnek a nyolcvanöt éves férfival, aki egy kivilágítatlan folyosón fekszik egy ágyon. Mivel a férfi mindkét forgóját megműtötték, sem felülni, sem felállni nem bírt segítség nélkül az ágyáról. Semmi sem volt a közelében. Egy lámpa, de még egy rádió, vagy televíziókészülék sem, teljesen megszűnt a kapcsolata a külvilággal. Nem adagolták rendszeresen a gyógyszereit, nem vitték el az orvos által előírt kivizsgálásokra a rokonai. A család elvette a nyugdíját, és mivel a családfő nem dolgozott, mindannyian ebből a pénzből éltek.” – mondta Ľubica Gálisová. A férfi kapott beutalót az egyik megyei fenntartású szociális intézetbe, ám a rokonai azzal fenyegették, hogy ott majd mindent magának kell fizetnie, sem ruhája, sem ételre valója nem lesz. „Rendőri kísérettel mentünk a helyszínre, és csak a szirénát bekapcsolva sikerült rávennünk a hozzátartozókat, hogy engedjenek be minket a házba.” – ért a történet végére az előadó.

A fórumon több alkalommal elhangzott, hogy a médiák rendre azt sugallják, hogy az idős emberek feleslegesek. Emiatt a szépkorúaknak alacsony az önértékelésük és feleslegesnek érzik magukat. Holott egész életükben a családjukért dolgoztak, értékes tapasztalataik vannak, csak hát nincs kivel megosztaniuk.

„Korábban az idős embereket kirándulással, finom ebéddel csábították különféle termékbemutatókra. Mindenféle értéktelen bóvliárut vetettek meg velük, melyeket éveken át fizethettek szerény nyugdíjukból. Az újfajta átverésekkel is akad tapasztalatunk, az idős embereknek rendszerint késő este telefonálnak a csalók és azt állítják, hogy a hozzátartozójuk, fiuk vagy az unokájuk balesetet szenvedett. Sürgősen pénzre van szüksége, de nem tud a telefonhoz jönni. Majd küld valakit maga helyett, annak adják oda a kért összeget. Egy Nyitrához közeli községben így csalták ki egy idős házaspártól az egész életen át kuporgatott megtakarított pénzt. A két idős embert annyira megviselték a történtek, hogy egy éven belül meghaltak. Irodánk ingyenes tanácsadást és jogi szolgáltatást is kínál, önkormányzati és szociális szakembereket vonunk be a közös munkába.” – mondta Milan Lakatoš.

A lévai fórumon felszólaló lévai nyugdíjasok megosztották kellemetlen és nyugtalanító élményeiket a szakemberekkel. Az egyik idős asszony elmondta, három alkalommal zaklatták telefonon valamilyen ablakgyártó cég munkatársai. Hiába magyarázta el nekik az asszony, hogy már túl van az ablakcserén és elégedett az új nyílászárókkal, újra és újra próbálták meggyőzni arról, hogy engedje be őket a lakásába, hadd ellenőrizzék az ablakokat. Az asszony azzal érvelt, hogy ha valami gondja lesz, akkor felveszi a kapcsolatot az ablakcserôt végző céggel, de idegeneket nem enged be a házába.

Ľubica Gálisová beszámolt azokról az örömteli tapasztalatokról is, melyeket a diákokkal folytatott beszélgetések és foglalkozások során szerzett. Egyre több tájékoztató jellegű fórumot szerveznek az alap- és középiskolák tanulói számára. „Elmesélték, hogy számítógépes alapismeretekre tanítják az idős embereket, így korszerű módon kommunikálhatnak távoli hozzátartozóikkal, unokáikkal. A diákok azt is elmondták, érdekesnek tartják az otthon lakóinak múltbéli történeteit. Sokkal életszerűbbek például a háborús időszakról meséltek, mint ahogy azt a tankönyvekből ismerik.” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Gálisová.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek