Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Moody’s

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service.

    A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy szerkezeti szintű romlás zajlik a román közfinanszírozási rendszerben. Emellett a román külső pozíció is romlik, mivel emelkedik a devizában denominált rövid futamidejű adósságállomány, és emiatt növekszik a román gazdaság fogékonysága az eseménykockázatokra.
A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek “Baa3” osztályzatát.
Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje.
Egy hete egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta a román adósosztályzat kilátását. A Fitch is a befektetési kategória alapszintjén, “BBB mínusz” besorolással tartja nyilván Romániát.
Ha ezeket az osztályzatokat a Moody’s és a Fitch leminősíti, Románia ezeknél a hitelminősítőknél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába.


Hasonló cikkek