Negyed évszázados lett a Zempléni Fesztivál

Sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a 25 éves Zempléni Fesztivál programját. A jubileumra való tekintettel idén több pénzből gazdálkodhatnak, és minden eddiginél változatosabb műsorral várják a közönséget.

 

Augusztus 12. és 21. között 40 helyszínen 60 program: komolyzenei koncertek, opera, operett, színházi és táncelőadások, dzsesszkoncertek, kiállítások, valamint családi és gasztronómiai programok ígérnek kellemes szórakozást a látogatóknak. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett további tizennégy zempléni település biztosít helyszínt a rendezvény fellépőinek. Meg kell még említeni a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, amit a Zempléni Fesztivál ideje alatt tartanak ifjú muzsikusok számára, Hollerung Gábor vezetésével.

 

A tokaji fesztiválkatlan

 

Már a fesztivált megelőzően sor kerül két produkcióra a Tokaj Fesztiválkatlan elnevezésű helyen. Június 25-én a Budafoki Dohnányi Zenekar John Williams legismertebb filmzenéiből ad koncertet, július 16-án pedig Ravel Bolerója és Orff Carmina Buranája hangzik el a Győri Balett, a debreceni Kodály Kórus, a Csokonai Színház Kórusa és a Miskolci Szimfonikus Zenekar közös előadásában. Szintén ugyanitt – de már a rendezvény ideje alatt- láthatja a közönség Rossini operáját, A sevillai borbélyt, és a Mágnás Miska című Szirmai-operettet.

 

Neves fellépők

 

A fesztivál nyitókoncertjére augusztus 12-én kerül sor, a sárospataki Rákóczi-várban. Műsorán szerepel a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Mozart Sinfonia Concertantéja (szólisták: Kokas Katalin, Kelemen Barnabás), valamint Bartók A kékszakállú herceg vára című operája, Meláth Andrea és Kálmán Péter közreműködésével.

Fontos szerepet kap idén a jazz műfaja: Mádon Szakcsi Lakatos Béla és a Rákfogó Emlékzenekar, Tokajban (Kossuth tér) Balázs Elemér Group és Szőke Nikoletta, Szerencsen (Rákóczi-vár) Malek Andrea és a Budapest Jazz Orchestra, Sárospatakon Plósz Titanilla és Jörg Hegemann boogie-woogie zongorista koncertezik. Sátoraljaújhelyen kerül sor a Dixie Kings of Hungary programra, ami Benkó Sándornak állít majd emléket.

Augusztus 14-én ad hangversenyt a Liszt Ferenc Kamarazenekar barokk szerzők műveiből, de hallható a fesztivál során még Vashegyi György és a Purcell Kórus, az Orfeo Kamarazenekar; a záró koncerten (augusztus 21-én) Haydn A Teremtés című oratóriuma hangzik majd el egy nagyszabású, megaprodukció formájában.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Szabadtéri koncert a Zempléni Fesztiválon (Fotó: MTI)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek