Negyedannyi munkanap, négyszeres fizetés

A szlovákiai parlamenti képviselők az idén a tervezettnél gyorsabban dolgoztak: 82 ülésnap helyett 65 alatt oldották meg a rájuk bízott feladatokat.

Az üléseken töltött napok a 13 ülésszak rendes és rendkívüli ülésnapjaiból adódott össze. A legtöbb napot, azaz 12-t májusban, majd 10-et júniusban dolgoztak a parlamenti üléseken. Kilencszer ültek össze decemberben, nyolcszor pedig februárban és szeptemberben. Hat napot tárgyaltak októberben és novemberben, négyet márciusban, kettőt pedig februárban. Júliusban és augusztusban nyári szünetet tartottak.

A tavaly elfogadott ülésrend 82 nappal számolt, de a képviselők a tervezettnél gyorsabban és hatékonyabban döntöttek az ország dolgairól. Többek között az év utolsó három ülésén gyorsított menetrendben zajlottak a parlamenti ülések, de további órákat nyertek azzal is, hogy a pénteki ülésnapok kivételével az összes napon egy órával többet foglalkoztak az ország megoldandó dolgaival, még az ebédszünet idejét is a felére csökkentették. A jövő évi terv ugyanúgy 82 rendes ülésnappal számol, melyet hét ülésszakra osztottak a novemberben elfogadott 2019-es ülésrend szerint. A téli szünet után, január 29-én térnek vissza a törvényhozásba.

Az új évben parlamenti a képviselők 2008 óta először kapnak fizetésemelést. A parlament legutóbbi ülésszakán ugyanis a bérek további befagyasztását célzó javaslatot nem fogadták el, ennélfogva körülbelül 1000 euróval magasabb fizetést kapnak a jövőben. Jelenleg Szlovákia parlamenti képviselőinek 1961 eurós bruttó fizetés jár, amelyhez még hozzáadódik az állandó kiadásaik megtérítése, így a pozsonyiak 3346 eurót, a nem pozsonyi lakhellyel rendelkezők pedig 3576 eurót érdemelnek ki munkájukért.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek