Negyedmillió látogatója volt a Kolozsvári Magyar Napoknak

Több mint 250 ezren vettek részt a múlt héten tartott 7. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) rendezvényein. Ez 25 százalékos növekedést jelent a tavalyi rendezvénysorozat látogatottságához képest – közölték a szervezők.

A szervezők értékelése szerint a nézettségi csúcsot a KMN három utolsó napjának az esti előadásai jelentették. A közönség száma minden nap meghaladta a 30 ezret, utolsó estére, az Omega koncertjére pedig megközelítette az 50 ezret. Az elmúlt pár évben nem volt példa ilyen nagymértékű növekedésre – jelentették ki a rendezvénysorozat szervezői.

A szervezők közölték: nem a látogatottság további növelése, hanem a rendezvény eredeti szellemiségének megőrzése a céljuk. A közlemény szerint a kolozsvári magyarok találkozási lehetőségének megteremtését, a közösségépítést, a magyar kultúrának a megismertetését a többségi lakossággal, valamint a nemzeti ünnep és a város “születésnapjának” a megünneplését tekintik továbbra is a legfontosabb céljuknak. Hozzátették azonban, hogy már most egyértelműen látszik: a következő időszak legnagyobb kihívása a helyszínek, a programok és a szolgáltatások bővíthetőségének az újragondolása lesz.

Kolozsvár, 2016. augusztus 22. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényén, az erdélyi Kolozsvár főterén 2016. augusztus 21-én. MTI Fotó: Biró István

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényén, az erdélyi Kolozsvár főterén 2016. augusztus 21-én.
(MTI Fotó: Biró István)

 

A szervezők megelégedetten nyugtázták, hogy Kolozsvár várossá nyilvánításának 700. évfordulóját a magyar napok keretében ünnepelte a város román és magyar lakossága. Úgy vélték: az évforduló valószínűleg teljesen elsikkadt volna, ha KMN rendezvénysorozata keretében nem fordítanak rá különös figyelmet.

A több mint 500 programból 90 gyermekeknek és családoknak szólt. Összesen 25 tárlatot nyitottak meg a KMN ideje alatt, 40 filmvetítésre és ugyanennyi sporttal kapcsolatos beszélgetésre, illetve sporttevékenységre, bajnokságra került sor. 37 könnyűzenei koncerttel és 13 hangversennyel várták a szervezők a zene szerelemeseit. Összesen 65 helyszínen 100 partnerszervezet, 120 szervező és 200 önkéntes biztosította a programok lebonyolítását.

 

MTI

Nyitókép: Illusztráció – A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport (Mayer Jácint fotója)


Hasonló cikkek