Negyedszázad után újra mozikban a Schindler listája

Steven Spielberg ikonikus, két Oscar-díjat nyert filmje, a Schindler listája 1993-as bemutatása óta nemcsak a legjobb holokausztfilmként írta be magát a filmtörténelembe, de összességében az egyik legkiemelkedőbb alkotásként tartja számon a filmes szakma.

Most, a premierjének huszonötödik évfordulója alkalmából pedig újra mozikba kerül, digitálisan felújítva, így érdemes megnézniük azoknak is, akiknek egyszer már volt szerencséjük szélesvásznon látni, azoknak pedig pláne, akiknek még nem! A legújabb premier dátuma is megvan már!

Steven Spielberg rendezésében 1993-ban látott először napvilágot Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sir Ben Kingsley és Caroline Goodall főszereplésével és a John Williams által szerzett ikonikus zenei aláfestéssel a Schindler listája. A filmben Neeson kelthette életre Oskar Schindler karakterét, aki hatalmas üzleti lehetőséget érezve a megszállt Lengyelországban nem sokáig habozik, hogy érdekeit személyesen is képviselje a második világháború elején. Némi ügyeskedés után meg is szerez magának egy gyárat, amit barátja, Itzhak Stern (Fiennes) tanácsára olcsó munkaerőt jelentő zsidó munkásokkal tölt meg, hamarosan pedig ez a hely lesz a németek által koncentrációs táborokba száműzni kívánt zsidók egyetlen menedéke.

A korábban könyörtelen üzletemberként és szerencsejátékosként ismert Schindler nem félve bepiszkolni saját kezét sem korrupcióhoz folyamodva képes megmenteni több, mint ezer embert a biztos haláltól és gondoskodik róla, hogy gyára véletlenül se állítson elő hadi célra felhasználható termékeket a háború utolsó hónapjaiban, ezzel támogatva a nácik uralmának megdöntését.

Spielberg megrázó történetet és felkavaró képsorokat bemutató két Oscar-díjat nyert filmje huszonötödik évfordulója alkalmából ráadásul most visszatér a mozikba. Már nem is kell rá sokat várnunk, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján kezdik el ugyanis újra játszani a filmet Magyarországon is, vagyis 2019. január 27-én!

Forrás: noizz.hu


Hasonló cikkek