Négyéves csúcsra ugrott az olajár

83 dollár közelébe ugrott az északi-tengeri irányadó Brent kőolaj hordónkénti árfolyama, itthon is drágulásra számíthatunk.

Az Egyesült Államok Iránnal szembeni szankcióinak november 4-i hatályba lépésével,  ma 1,7%-kal 4 éves csúcsra ugrott a kőolaj hordónkénti árfolyama. Mivel közben a forint gyengült az erősödő dollárral szemben, így mindez idehaza nagy eséllyel áremelést hozhat majd a kutakon – olvasható a portfolio.hu cikkében.

Az Egyesült Államok Irán elleni szankcióinak az a lényege, hogy az Irántól olajat vásárlókra is nyomást helyez Donald Trump, így próbálja rávenni az iráni vezetést a 2015-ös atomalku újratárgyalására. Az iráni olajkivitel az elmúlt hónapokban már elérte, illetve meg is haladta az 1,5-2 millió hordót naponta, tehát a világkínálat 2,5-3%-a körüli napi exportról beszélünk.

Mivel a forint gyengébb szinteken maradt az euróval szemben a héten (323-324 körül), de közben a dollár erőre kapott az euróval szemben, így a dollár/forint jegyzések pénteken már a 280-as szint közelébe ugrottak, így tehát az olajárak emelkedése és a forint dollárral szembeni gyengülése együttesen a jövő héten jó eséllyel áremelkedést hoz majd a kutakon.

Forrás: portfolio.hu


Hasonló cikkek