Negyvenéves csúcsra szökött az infláció az USA-ban

Negyvenéves csúcsot döntött a fogyasztói árindex 12 havi emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban januárban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy a januárig eltelt 12 hónapban 1982 februárja óta legnagyobb mértékben, 7,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a decemberi 7 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában 7,3 százalékos infláció szerepelt januárra.

Januárban szezonális kiigazítással a várt 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban decemberhez képest.

A januárig eltelt 12 hónapban az energiaár-index 27 százalékkal, az élelmiszerár-index pedig 7 százalékkal emelkedett. Az energiaárakon belül az üzemanyagár-index 40 százalékkal nőtt.

Energiaárak és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) 6 százalékkal emelkedtek a 12 hónapos periódusban a decemberi 5,5 százalék után, havi összevetésben a növekedés 0,6 százalék volt, csakúgy, mint decemberben.

A tavalyi magas infláció részben az alacsony 2020-as bázis miatt alakult ki az Egyesült Államokban, de nagy része volt benne a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan kialakult kereslet-kínálati egyensúlytalanságoknak, a feldolgozóipar ellátási nehézségeinek, valamint az energiaárak nagymértékű emelkedésének. Előrejelzések szerint az inflációs nyomás kitart majd az idei év nagy részében is.

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek