Néhány múzeum már az újranyitásra készülődik

A több hullámban érkező járvány, nagy kihívások elé állította a múzeumokat. Újranyitásuk épp olyan komoly tervezést igényel, mint a pandémiás helyzethez való alkalmazkodásuk.

A járványhelyzet miatt a múzeumok a tavalyi év legnagyobb részében zárva tartottak. Az első hullám csillapodásával, nyártól a kulturális szektor nagy része újranyithatott, azonban a novemberben elkezdődő második hullám úja bezárásra kényszerítette az intézményeket. A helyzet teremtette kihívás, kreatív megoldásokra sarkallta az intézményeket, múzeumi szerepük megtartásában. Egy azonban biztos, a múzeumok világszerte nagyon várják, hogy újra kinyithassanak.

Nagy-Britanniában Boris Johnson bejelentette, hogy május 17-től újranyithatnak a múzeumok és könyvtárak, egy négy lépésből álló ütemterv részeként. A miniszterelnök reméli június 21-ig az összes korlát feloldható lesz. Az Az Egyesült Királyság kormánya által kiadott hivatalos útmutató szerint, a beltéri tevékenységekre alkalmas terek, mint a múzeumok, mozik, játszóházak, legkorábban május 17-től, a harmadaik lépésben nyithatnak újra. A kereskedelmi galériák a nem alapvető termékeket áruló üzletek közé tartoznak, így április 21-től nyithatnak ki.

Franciaországban a múzeumok szinte már könyörögnek az államnak, hogy újranyithassak. A művészeti világból több százan írták alá azt a két petíciót, amelyben a kétségbeesett múzeumok kérik a kormányt, hogy legalább részben kinyithassanak. “Egy órára, egy napra, egy hétre, egy hónapra – engedjék meg, hogy kinyithassunk, még akkor is ha újból be kell zárnunk egy újabb lezárás következtében.” A pandémia olyan nagyszabású kiállításoknak tett be, mint a Centre Pompidou-ban Matisse születésének 150. évfordulójára megrendezett tárlat. Az impresszionista mester 230 művét bemutató kiállítás, csupán 10 napig maradhatott nyitva októberi megnyitójától számolva. Mivel a kiállítási terveket már évekkel korábban összeállítják, a tárlatok zömét nem lehet meghosszabbítani, vagy elhalasztani. A legtöbb esetben a műtárgyak már egy következő kiállításra vannak valahol lefoglalva.

Február közepétől Philadelphiában különböző egészségügyi és biztonsági korlátozások mellett, több múzeum is elkezdett kinyitni, hogy alkalmazottiakat és látogatóiikat is megtarthassák. Változó nyitvatartási idejüket és feltételeiket folyamatosan frissítik és teszik elérhetővé a honlapjukon. Ugyanakkor továbbra is elérhetővé teszik digitális programjaikat, mint a virtuális sétákat, és a múzeumi háttérmunkákba betekintést engedő kulissza videókat is.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek