Néhány szlovák szurkoló budapesti nagykövetségükhöz fordult a szlovák-magyar meccs után

A hétfői (szeptember 9.), Budapesten megrendezett Magyarország – Szlovákia labdarúgó mérkőzéssel összefüggésben több konzuli segítséget igénylő kérvény is érkezett a magyarországi szlovák nagykövetséghez. Ezt Juraj Tomaga, a szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma sajtóosztályának vezetője közölte.

A TASR hírügynökség tájékoztatása szerint az Európa-bajnoki selejtezőt “feszült hangulat jellemezte a lelátókon”. A szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorra a rendőröknek kellett felügyelniük, mivel a lelátó ezen részén magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok (sic!) is helyet foglaltak, akik a hazai csapatnak szurkoltak.

A Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) a márciusi, nagyszombati (Trnava) mérkőzés tapasztalataiból kiindulva előre figyelmeztette a magyarországi szervezőket a konfliktus kockázatára. A vendégszektorban a biztonságra húsz szlovák rendőr is felügyelt.

Hétfőn és kedden a közösségi oldalakon és portálokon olyan fotók jelentek meg, amelyek a lelátókon készültek, és különféle provokatív vagy agresszív megnyilvánulásokat örökítettek meg. Arról ugyanakkor nem érkezett hír, hogy a stadionban komolyabb összetűzésre került volna sor.

A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt. Az, hogy a nagyszombati odavágón a szlovákok ugyanígy kifütyülték a magyar himnuszt, már nem szerepel a TASR közleményében. „Rendkívül veszélyes megnyilvánulásról, egy másik állam jelképének megsértéséről van szó, amely állam bár a sportban vetélytárs, semmi esetre sem ellensé.” – olvasható az SFZ állásfoglalásában.

A szövetség elítélte ezt az intoleráns és tiszteletlen megnyilvánulást, ezzel kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatni készül a Magyar Labdarúgó Szövetséget is.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek