Nem a COVID-19 elleni oltás okozta a besztercebányai nő halálát

Nincs közvetlen összefüggés a COVID-19 elleni védőoltás és a Besztercebányai (Banská Bystrica) Városi Hivatal alkalmazottjának halála között. A rendőrség megállapítása szerint téves az az információ, amely az üggyel kapcsolatban a közösségi hálón terjed.

Naponta látnak napvilágot az oltás okozta halálesetekről szóló álhírek. Az oltás után bekövetkező haláleseteket automatikusan a vakcinának tulajdonítják az álhírterjesztők, anélkül, hogy ismernék a részleteket, vagy az érintettek egészségi állapotát” – hangsúlyozta a rendőrség.

Ezeket a híreszteléseket az egészségügyi minisztérium is cáfolta. A tárca közölte, hogy az 56 éves nőt január 8-án oltották be a besztercebányai kórházban. Azért kapta meg a védőoltást, mert kapcsolatban volt a szociális otthon lakóival és alkalmazottaival.

Az oltást követően megfertőződött koronavírussal, és január 27-én, szerdán meghalt. Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájának első dózisa 52 százalékos védettséget ad, vagyis az első oltás után is meg lehet fertőződni. A második vakcina beadását követően a védettség 95 százalékos.

Michal Palkovič, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal igazságügyi orvos szakértője közölte, a boncolás nem bizonyította, hogy az oltás okozta a nő halálát. Ezt az okot előzetesen kizárták.

A COVID-19 elleni vakcina mellékhatásairól 453 bejelentést kapott eddig az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL), ezek közül 25 esetet súlyosnak minősítettek. Ezek között volt például súlyos allergiás reakció, ájulásközeli állapot, trombózis, rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés és anafilaxiás reakció. Ezeknek a pácienseknek orvosi beavatkozásra is szükségük volt, de a kezelés után jobban lettek.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal tájékoztatása szerint egy halálesetről kaptak bejelentést. Egy 79 éves beteg halt meg, a boncolás megállapította, hogy az idős embernek több krónikus betegsége is volt, ezt jelölték meg a halál okaként. Az intézet közölte, az oltás utáni további, egyébként enyhe mellékhatások, a láz és a gyengeség szintén hozzájárultak a beteg állapotának romlásához.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek