Nem adtak esélyt a gyermeknek – ágyneműtartóba rakták, 4 órát élt

A Debreceni Ítélőtábla I. és II.r. vádlottak bűnösségének megállapítását 2-2 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mellőzte. III.r. vádlott esetében a börtönbüntetés próbaidőre való felfüggesztését 5 évre emelte.

Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla nem látott indokot a büntetések enyhítésére. Az ítélőtábla szerint példás büntetés szükséges a büntetési célok eléréséhez. A vádlottak nem adtak semmiféle esélyt az újszülött gyermeknek a túlélésre.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2018 októberében A. B. I.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette, folytatólagosan elkövetett vérfertőzés bűntette, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette és 3 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 25 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A. Bné II.r. vádlottat emberölés bűntette és 4 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 20 év fegyházbüntetésre ítélte. V. Vné III.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész I. és II.r. vádlottak javára eljárási szabálysértés miatt, az ítéletnek 2-2 rb. kiskorú veszélyeztetésének büntettében bűnösnek kimondó rendelkezése ellen, valamint III.r. vádlott esetében súlyosításért fellebbezett. I. és II.r. vádlott felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az egy háztartásban élő vádlottak rokonok, I. r. vádlott a II. r. terhelt férje, míg a III. r. közös leánygyermekük. Az I. r. vádlott az – akkor még fiatalkorú – III. r. vádlottat 2006-tól kezdődően, mintegy 10 éven át különböző szexuális cselekményekre kényszerítette. A külvilágtól elszigetelve élő lányt az apja többször megverte és megöléssel is fenyegette, amennyiben szólni mer bárkinek a történtekről. A II. r. terhelt 2010 környékén szerzett tudomást a férje és lánya kapcsolatáról, de az ellen semmit nem tett. Ebből az erőszakos kapcsolatból született meg 2011-ben az I. és a III. r. vádlottak közös gyermeke, akinek vér szerinti apját eltitkolták a lakókörnyezetük elől. 2015 év végén az – akkor már felnőtt korú – III. r. vádlott ismét várandós lett az apjától. A vádlottaknak abortuszra nem volt pénze, de megtartani sem akarták a gyermeket, így elhatározták, hogy megölik.

A terhességet megpróbálták eltitkolni a környezetük elől. A lány nem járhatott el otthonról, bő ruhákba öltöztették, sőt a várandósság előrehaladtával a hasát is lekötözték. A III. r. vádlott a családi házuk egyik szobájában adott életet a babának. A lánynak az anyja segédkezett a szülésben. A szülésnél jelen volt a lány apja és a velük együtt élő kiskorú gyermekek közül 3. Miután a gyermek megszületett a II. r. vádlott egy kabátba, majd pulóverbe tekerte és egy táskába helyezte. A táskát a házban található ágyneműtartóba rakták, majd ruha-, illetve ágyneműket helyeztek rá és sorsára hagyták az életképes újszülöttet. A baba elhanyagoltság miatt 4 óra múlva életét vesztette. Másnap a III. r. vádlott rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. A vizsgálat során derült fény az előző éjszakai szülésre. A gyermek holttestét a nyomozó hatóság találta meg az ágyneműtartóban.


Hasonló cikkek