Nem befolyásolja a balkáni bővítést a Brexit

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó döntése nem vetett véget az uniós bővítésnek a balkáni országok irányába – mondta hétfőn Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja Párizsban, ahol hat nyugati balkáni-ország és hat uniós tagállam vezetője tekintette át a migrációval és a Brexittel kapcsolatos kérdéseket.

A Nyugat-Balkánról rendezett harmadik csúcstalálkozóra 11 ország kapott meghívást a francia fővárosba, a térségből Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia, valamint öt uniós tagállam; Németország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Szlovénia.

Hat nyugati balkáni-ország és hat uniós tagállam vezetője. EPA/ETIENNE LAURENT

“A brit döntés semmilyen módon nem írja felül a balkáni országok irányába tette elkötelezettségeinket. Tiszteletben tartjuk őket az eredeti feltételek szerint, amelyeket át kell nézni” – hangsúlyozta a francia államfő az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel szintén kiemelte, hogy a nyugat-balkáni államok csatlakozási perspektívája az EU-hoz nem változott a brit népszavazás eredményét követően.

“Nagy-Britannia döntése semmin nem változtatott” – mondta a német kancellár, aki szerint “ezek az országok tarthattak ettől”.  Ugyanakkor  nem változnak azok a feltételek sem, amelyeket a szóban forgó államoknak a csatlakozási folyamat előrevitele érdekében teljesíteniük kell – fűzte hozzá Merkel.

“Elkötelezettek vagyunk a bővítési folyamat folytatásában” – erősítette meg Federica Mogherini, az uniós diplomácia vezetője.

A meghívást kapott hat balkáni ország nem tagja az Európai Uniónak, de valamennyien elkötelezték magukat a csatlakozási folyamatban. Vezetőik harmadik alkalommal találkoztak a 2014-ben elindított úgynevezett berlini folyamat keretében, amelynek célja a nyugati-balkáni országok fejlődésének és reformjainak bátorítása a jövőbeni uniós csatlakozás céljából.

A legtöbb balkáni vezető egyébként újságírónak a helyszínen azt mondta, hogy nem tartottak a Brexit hatásaitól, és jelezték, hogy a csatlakozási tárgyalásoknak folytatódniuk kell.

MTI

 

Related posts:

  1. A Brexit miatt nem eshetnek szét nemzetek a franciák szerint Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy Párizs nem szeretné,…
  2. Horvát államfő: a balkáni útvonal zárva marad A macedón-görög határon súlyos a helyzet, a migránsok nagy nyomást…
  3. Athén tengeri kitoloncolási útvonalat tervez Athén az Európai Unió határőrizeti ügynökségéhez (Frontex) készül fordulni annak…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek