Nem csak fűszer: a petrezselyem

Az eredetileg Dél-Európából, a Földközi-tenger vidékéről származó petrezselyem napjainkra az egész világon elterjedt. Egyes területeken a gyökeréért és zöld leveléért egyaránt, míg máshol kizárólag a zöldjéért termesztik. A növény minden része – gyökere, szára, zöld levele – hasznosítható.

Mire jó a petrezselyem?

A petrezselymet – a desszertek kivételével – szinte minden fogás ízesítésére felhasználhatjuk. Fontos, hogy a fűszert mindig utólag adjuk az ételhez, mert magas hőmérséklet hatására elveszti értékes vitamintartalmát. Használhatjuk hús- és zöldséglevesek, különböző hús- illetve tojásételek, szendvicsek, hidegtálak ízesítésére.
Gyökere, többek között, B1-, B2- és C-vitamint, valamint vasat tartalmaz, zöld részében nagy mennyiségben található A-, C-, E- és K-vitamin, illetve kálium. Erős vízhajtó hatású, csökkenti a magas vérnyomást, serkenti a veseműködést, hajtja a vesekövet, valamint megakadályozza a vesekő és a vesehomok képződését, mindemellett gyógyítja a hólyaghurutot is. Eredményesen alkalmazható emésztési zavarok, illetve nőgyógyászati panaszok esetén is. Hatékony reuma elleni szer, étvágyjavító és enyhe lázcsillapító hatással bír. Javítja a látást, lúgosítja a szervezetet, tisztítja a vért. Rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása a véralvadásgátló gyógyszert szedők számára nem javasolt, mivel jelentős K-vitamintartalma miatt fokozhatja a vérrögképződés kockázatát. Kúraszerű fogyasztása bizonyos vesebetegségek esetén, illetve terhesség és szoptatás ideje alatt ellenjavalt.

A petrezselyem termesztése

Ha kizárólag a zöldjéért termesztjük, akkor akár a konyhában, egy cserépben is tudunk nevelni petrezselymet. Ha azonban a gyökerét is szeretnénk felhasználni, akkor magját március-áprilisban szabadföldbe vessük 2 centiméter mélyre, majd amikor a kikelt növények elérik a körülbelül 8 centiméteres magasságot,  30 x 5 centiméteres sor- és tőtávolságra ritkítsuk őket. A petrezselyem vízigényes növény, ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözéséről.

Fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?