Üdvözlőlapot sem érnek a Szlovák Postának a magyar adófizetők

Kiakadt a ma7.sk szerzője: dacára annak, hogy a magyarok zsebéből is fizetik a Szlovák Posta tetemes veszteségét, a posta nem kívánt magyarul kellemes karácsonyt.

Somogyi Szilárd a vasárnap este megjelent cikkében leírja: a Szlovák Posta Rt. állami vállalat olyan karácsonyi üdvözlőlapot küldött ki a kereskedelmi partnereinek hetekkel ezelőtt, amelyen hat nyelven kívánt boldog ünnepet és sikeres új évet, azonban a kiválasztott nyelvekbe a magyar nem fért bele.

Ez szerinte azért felháborító, mert „a posta olyan közintézmény, amelynek a hálózata az egész országot lefedi, így a magyarok által lakott régiókat is”, azaz „közvetlen kapcsolatban van a természetes és jogi személyekkel, amelyek jelentős része magyar anyanyelvű, illetve vállalkozások esetében magyar nyelven beszélő tulajdonosi körrel, ügyvezetői beosztásokkal rendelkezik”, akik – emeli ki – szintén Szlovákia állampolgárai.

Természetesen levelet írtak a postának, amiben rákérdeztek: ugyan miért nem tartották fontosnak a magyar nyelvű üdvözletet? A Szlovák Posta válaszában a cikk szerint nem köntörfalazott: azért nem írtak oda magyarul, mert nem kötelezi őket jogszabály erre, ezzel együtt a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényt pedig betartja.

Ezt erősítette meg nekik a megkeresett protokollszakértő, Marek Trubač is. Gašparovič volt elnök protokollfőnöke ugyanis megkeresésükre azt nyilatkozta: karácsonyi és újévi üdvözlőlapokat Szlovákiában általában szlovák nyelven szoktak nyomtatni, vagy ha nemzetközi célokat is szolgál, akkor valamilyen idegen nyelvűt. Trubač szerint az ünnepi jókívánság küldetését kell figyelembe venni, amit a Szlovák Posta a partnereinek kíván átadni, azaz gyakorlatilag nem azt, hogy az milyen nyelven történik.

Fel is tették magunkban a kérdést a ma7.sk-nál: „Vajon udvariasságra, odafigyelésre lehet-e törvényben kötelezni intézményeket?” Valószínűleg „nem” a válasz északi szomszédunknál.

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek