Nem kapnak felmentést a francia beoltottak

A francia egészségügyi főhatóság szerint a koronavírus ellen beoltottak a zárt magánhelyeken elhagyhatják a maszk viselését, de a közösségi terekben nekik is hordaniuk kell továbbra is.

Az egészségügyi hatóságok döntéseihez ajánlatokat megfogalmazó testület továbbra is óvatosságra int legfrissebb, hétfőn közzétett jelentésében az egészségbiztonsági előírásokat illetően, „a jelenlegi kedvezőtlen országos járványügyi helyzet és a kórházi túlterheltség, valamint amiatt, mert lehetetlen felmérni azt, hogy az oltás által már teljes védettséget élvező emberek milyen mértékben fertőznek meg másokat”.

A HAS véleménye szerint baráti vagy családi környezetben, zárt térben is mindenki leveheti a maszkot, amennyiben mindegyikük teljes védettséget élvez az oltás által, azzal a feltétellel, hogy más védőszabályokat, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást, a szellőztetést és a hatfős korlátozást betartják. Ez az ajánlás nem érvényes abban az esetben, ha egyikük nem élvez teljes védettséget, illetve a kora vagy valamilyen betegsége miatt megvan annak a veszélye, hogy a fertőzés súlyos formája alakulhat ki nála.

A közösségi terekben, beleértve a nyitott kültereket is, a hatóság azt ajánlja, hogy minden egészségbiztonsági intézkedést, köztük a maszkviselést és az országon belüli mozgások korlátozását tartsa be mindenki, az oltási kampány előrehaladásától függően módosuló kormányzati döntéseknek megfelelően.

A HAS szerint érdemes lenne a már beoltottak számára „pedagógiai kommunikációs kampányt” indítani annak megértetésére, hogy a védőintézkedések betartása számukra is fontos. Az egészségügyi tárca hétfő esti adatai szerint a teljes lakosság 22, a felnőtt lakosság 26,3 százaléka, 14,3 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 5,6 millióan (a teljes lakosság 8,5, a felnőtt lakosság 10 százaléka) pedig mindkét adagot.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek