Nem kell Japánba menni – csodás a sakura virágzás Miskolcon

Gyönyörű látványt nyújt a japáncseresznyék virágzása. Az élményért most nem kell feltétlenül Japánba utazni.

Miskolc belvárosában, virágba borultak az Erzsébet téren lévő fák. A japán kultúrában a cseresznye (sakura) virágzás a tavasz megérkezése és az újjáéledés legfőbb szimbólumává vált, ezért minden évben különösen fontos esemény.

Magyarországon több városban is megtalálhatók ezek a gyönyörű díszfák. A japáncseresznye (Prunus serrulata) a rózsafélék családjába tartozik, és virágzása nálunk április végén, május elején szokott történni. A csodás látvány néhány napig tart, ilyenkor odavonzza a fényképezkedő, videózó párokat, családokat. A virágzó cseresznyefák árasztják magukból a nyugalmat, s egyúttal jelzik: beköszöntött a tavasz.

Kossuth szobra a virágzó japáncseresznye fák között (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Miskolc több pontján találhatók ilyen növények, de legnagyobb mennyiségben az Erzsébet téren, ahol két párhuzamos fasor áll. A teret az 1878-as árvíz után kezdték el építeni. Jelentősebb épületei közé tartozik az Erzsébet fürdő, a műemlék Arany Szarvas Gyógyszertár és a Miskolci Akadémiai Bizottság épülete. Itt áll Kossuth Lajos  egész alakos köztéri szobra, amely 1898-ban készült, és attól különleges, hogy ez volt a legelső az országban.

A térre kiépülése után először juhar-, majd vadgesztenyefákat ültettek, de egyik sem aratott akkora sikert látvány tekintetében, mint ma a két oldalon álló japáncseresznye fasor.

Dús, gyönyörű, rózsaszín virágzatával meghatározza a tér arculatát, emelvén az ott lévő épületek pompáját. Az Erzsébet fürdő önmagában is csoda, hiszen saját termálforrással rendelkezik. Eklektikus stílusban épült 1892–1893 között, uszodaként és gyógyfürdőként üzemelt korábban. Jelenleg zárva tart, átalakítása folyamatban van.

Az Erzsébet fürdő bejárata (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Bár a japáncseresznye néhány nap múlva elvirágzik, Miskolc nem marad virágok nélkül. Májusban kikerülnek a virágládák a Széchenyi utcára, és visszatérnek a virágfák is a sétálóutcára. Ezek a 4-5 méter magas szerkezetek egy központi vasrúd köré épülnek, s több szinten, kör alakú tányérokban lesznek elhelyezve a növények.  A felső „emeletekre” elsősorban futómuskátli, csüngő petúnia kerül, míg az alsó szintre egynyári virágokat – büdöskét, petúniát, futó hajnalkát – ültetnek a Debreczeni Márton Mezőgazdasági Szakképző Iskola dísznövénykertész tanulói.

Csaknem száz fa – aranykőris, vérszilva, ovális díszkörte, többféle juhar, galagonya – is díszíti a Széchenyi utcát. E fajtákra jellemző, hogy jól tűrik a városi klímát, bírják a szárasságot, a tűző napsütést és szépek.

Az elkövetkező hetekben meg fog történni a virágos növények közterekre, utcákra kihelyezése, így júniusra – mint minden évben – Miskolc ismét virágos várossá válik.

Egy különleges időutazás – Sakura virágzás és Szent István királyunk Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek