Nem kell pánikba esni a válság miatt

A feldolgozóipar és járműipar nagy arányt képvisel a német gazdaságon belül, és az értékláncokon keresztül a többi uniós tagállamra is hatással van, köztük Magyarországra.

A veszély fennáll, hogy a magyar beszállítók megrendelései is egyik napról a másikra csökkenhetnek – figyelmeztetett Csath Magdolna a Kossuth Rádió Ütközó című adásában.

A német gazdaság lassulása elérheti a magyar gazdaságot is, de egyedi stratégiákkal, a versenyképesség növelésével mérsékelhetők a negatív hatások – hangoztatták közgazdászok a Kossuth Rádió Ütköző című adásában. Csath Magdolna és Regős Gábor a válságra való felkészülés kérdését járták körül.

Csath Magdolna közgazdász elmondta, a háttérben már jól látszik, hogy lassul a kínai gazdaság, eközben az Egyesült Államok új vámstratégiája is elérte Európát. A kereskedelmi korlátok bevezetése egyértelműen együtt jár a gazdaság lassulásával. Magyarország sok szálon függ az Európai Uniótól, a német gazdaságtól, ezen belül a német feldolgozóipartól, így nem kerülheti ki a világgazdaság lassulását.

„A feldolgozóipar és járműipar nagy arányt képvisel a német gazdaságon belül, és az értékláncokon keresztül a többi uniós tagállamra is hatással van, köztük Magyarországra is. A veszély fennáll, hogy a magyar beszállítók megrendelései egyik napról a másikra csökkenhetnek” – tette hozzá.

„Nem kell pánikolni a válság miatt, hanem minden lehetőségre fel kell készülni, azért hogy a magyar gazdaság teljesítménye ne romoljon” – mondta Csath Magdolna.

Stratégiaalkotással, gazdaságvédelmi akciók indításával egy ország jobb eséllyel tudja kivédeni a lassulás vagy válság okozta negatív hatásokat.

A teljes cikket ITT olvashatják.

A teljes beszélgetést audió formában ITT hallgathatják meg.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek