Nem kér igazolást az adóbevalláshoz a NAV

Külön kérés nélkül készíti el több mint ötmillió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, immár harmadik esztendeje. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz és nem kell külön kérni a bevallás tervezetének elkészítését sem.

A személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezet a tavalyi év során megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek – tájékoztatta közleményében a hirado.hu-t az adóhivatal.

Tervezetből bevallás

Közölték, azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve – ugyanis a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

Kedvezményre vonatkozó igazolások

Felhívták a figyelmet arra: azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet – például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem –, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre (első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékkal élők kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek és a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallástervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-ig.

A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek