Nem kérnek a választók az OĽaNO-MKP együttműködésből

Sem az MKP, sem az OĽaNO választó nem kérnek a két párt esetleges együttműködéséből – derül ki a FOCUS felméréséből.

Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič már egy ideje kacsingat a magyar választók, különösen az MKP felé, melynek vezetőségét meg is hívta, hogy a közös jelöltlistáról tágyaljanak.

Egy efféle együttműködésből elvileg az MKP (mely régóta nem tudja meglépni a parlamenti küszöböt) és az OĽaNO is profitálhatna (melynek szintén csökken a támogatottsága, és kérdéses, hogy egyedül bejuthat-e a parlamentbe).

Csakhogy a FOCUS felmérése, mely a Markíza Na telo c. műsora számára készült, egészen mást mutat. Eszerint a közös jelöltlista mindkét párt számára kockázatot jelent. Matovič tervének az a problémája, hogy közös jelöltlista elfordítaná a pártok hagyományos szavazóinak egy jelentős részét. Az OĽaNO választóinak 61, az MKP választóinak pedig 57 százaléka mondta azt, hogy nem akar ilyen listára szavazni.

A két tábor mindössze egy százalék állítja határozottan, hogy szavazna egy ilyen formációra. A felmérés szerint egy közös OĽaNO-MKP lista talán a szlovákiai magyar választók egyharmadát szólítaná meg.

Forrás: Denník N, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek