Nem látszik a vége a pozsonyi válságnak

A négypárti szlovák kormánykoalíció két kisebb, liberális pártja szerint tovább tart északi szomszédunknál a kormányválság, annak ellenére, hogy csütörtökre már ezt letárgyalták hivatalosan.

A szlovák kormánykoalíciót alkotó négy párt vezetői szerdán este tartottak egyeztetést a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután a koalíción belül elmérgesedett a helyzet az egyes pártok járványkezelésről alkotott elképzeléseinek különbözősége, valamint amiatt, hogy Igor Matovic kormányfő a liberálisok nemtetszése ellenére a múlt héten úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Igor Matovic csütörtökön bejelentette, hogy az SaS és az Emberekért párt nyomására Marek Krajcí egészségügyi miniszter távozik posztjáról, ám a közös kormányzás folytatásáról sikerült megegyezni.

Azt, hogy a koalíciós válság véget ért, csütörtökön még az SaS elnöke, Richard Sulík is megerősítette, ám pénteken már úgy nyilatkozott a TASR szlovák hírügynökségnek, hogy Matovic az általa csütörtökön tartott sajtótájékoztatóval, illetve az ott elhangzottakkal felrúgta a köztük született megállapodást. „A nulla ponton vagyunk” – fogalmazott Sulík, aki szerint pártján belül a hétvégén egyeztetést tartanak, és hétfőn jelentik be további lépéseiket. Hasonló tervekről – egy pénteken sorra kerülő párton belüli egyeztetésről – számolt be a legkisebb koalíciós párt, az Emberekért is, amelynek elnöke, Veronika Remisová úgy nyilatkozott: a helyzet komoly, a kormányválság folytatódik.

A szerdai koalíciós egyeztetésen született megállapodás részleteiről alig valami került nyilvánosságra, annak eredményeiről egy csütörtökre jelzett sajtótájékoztatón kellett volna beszámolniuk a koalíciós pártok vezetőinek, de ez elmaradt. Annyit azonban tudni lehet, hogy a tárgyaló felek előzetesen megegyeztek egy, „a jó kormányzásról szóló memorandum” aláírásában. Vélhetően ennek a még nem aláírt dokumentumnak a megsértésére utalhatott Richard Sulík, amikor pénteki nyilatkozatában Igor Matovic előző napi sajtótájékoztatójára célzott, ahol a miniszterelnök viszonylag kemény szavakkal illette az egészségügyi miniszter távozásának kikényszerítőit.

A szlovák kormánykoalíció négy pártja jelenleg kényelmes – alkotmányozó törvények elfogadását is lehetővé tévő –, több mint háromötödös többséggel rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A koalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt.

V4 Panoráma | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek