Nem lesz alagút Szoroskőnél

Bár még tart a déli R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó és Szádalmás közti, Szoros-kői-alagutat magába foglaló szakaszának megépítésére kihirdetett verseny, a közlekedési tárca lapunknak elismerte, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az alagutat tartalmazó projekt ne valósuljon meg.

A jelenlegi válsághelyzetben nincsenek meg a kellő anyagi források az építkezés finanszírozására.

Az előző kormányban a Híd prioritásként kezelte az R2-es folytatását, a párt képviselői a Szoroskői-alagút megépítéséért tartott tüntetésen is részt vettek nem sokkal azután, hogy a pénzügyminisztérium szakértői először kérdőre vonták az egész projektet.

A pénzügyminisztérium alá tartozó Értéket a Pénzért (ÚHP) elemzőcsoport az idei parlamenti választás előtt, nem sokkal a tender kihirdetését követően kiadott egy elemzést, melyben megkérdőjelezte az egész projektet, s arra figyelmeztetett: tekintettel arra, hogy a tervezett út, illetve az alagút geológiailag rendkívül kiszámíthatatlan hegyvidéken épülne, valószínűsíthető, hogy a későbbi komplikációk miatt megemelkedne az egész projekt ára, s az építkezésre meghatározott több mint öt évet sem sikerülne betartani.

Az Európai Bizottság minden jel szerint nem adná áldását ennek az útszakasznak a finanszírozására: tekintettel a helyi forgalomsűrűségre ugyanis túl nagy kiadásról lenne szó.  Az új közlekedési miniszter, Andrej Doležal (Sme rodina) már nem rejti véka alá, hogy az elődje által meghirdetett projekt teljes leállításán dolgoznak.

Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes a Kassai kerületben tett látogatása során közölte: alternatívát kell keresni a Szoroskői-alagút projektjéhez. „Egy nagyon rosszul előkészített projektről van szó. A Szoroskői-alagút az előző kormány tipikus öröksége. Nekünk, a Za ľudí pártban meggyőződésünk, hogy a régióknak szüksége van jó infrastruktúrára, ezért a kormányban azt fogjuk javasolni, hogy találjuk meg a projekt alternatíváját” – állítja Remišová.

Érsek szerint viszont ebben az esetben nem létezik alternatíva. „A hegyoldalban aligha tudnak utat szélesíteni. Az egyetlen megoldás az alagút. Nem mondom, hogy tökéletes, de minden hiányosságot orvosolni lehetett volna, idővel meg a szükséges anyagi forrásokat is megtalálták volna. Ha leállítják az egész projektet, utána már nagyon nehéz lesz valamikor újrakezdeni” – állítja Érsek.

Az R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó–Szádalmás közti 14 kilométeres szakaszát több mint négy kilométeres Szoroskői-alagút és további 12 híd övezi. A győztessel 2020 végéig kellett volna aláírni a szerződést, a munkálatok a tervek szerint 1825 napot, több mint öt évet vettek volna igénybe. Az NDS és a közlekedési tárca jelenleg keresi a módját annak, hogyan lehetne legálisan leállítani a versenyt.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek