Nem marad filmes program nélkül Miskolc

A CineFestet elhalasztották, de minőségi rendezvényt kap Miskolc, CineFest Speciál néven.  A COVID-19 világjárvány miatt lelassult a filmpiac, elmaradtak a mozipremierek, világszerte elhalasztották a legjelentősebb filmfesztiválokat.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek is kényszerű döntést kellett meghozniuk: elhalasztották az idén esedékes, a sorban a 17. eseményt, amit így 2021. szeptember 10-18. között rendeznek majd meg. Miskolc azonban idén sem marad filmes programok nélkül. Szeptember 11-étől CineFest Speciál néven indul az a filmparádé, amely 19-éig várja a filmkedvelőket.

– 11-én megemlékezünk a 125 évvel ezelőtt született Moholy-Nagy Lászlóról, akinek az életéről egy magyar és egy amerikai dokumentumfilmet is vetítünk majd. Ez lesz a program nyitóeseménye – tájékoztatta a sajtót Bíró Tibor fesztiváligazgató.

A Moholy-Nagy 125 egy rövidebb riportfilm, az amerikai alkotás ezzel szemben egy 125 másodperc hosszú animációs film, ami a Moholymotion címet viseli, és színes, pörgős formában foglalja össze a modernizmus hazai úttörőjének életét. A róla elnevezett budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora is Miskolcra érkezik, aki a fesztivál vendégeként a Magyarországon forgatott film készítésével kapcsolatos műhelytitkokba vezeti be a nézőket. Ezzel párhuzamosan a Szinva teraszon szabadvetítést tartanak sport tematikájú filmekről – ezekre a helyszínekre a belépés díjmentes.

A Művészetek Háza  Uránia és Béke termeiben az elmúlt évek legsikeresebb, díjazott filmjeit vetítik majd, az előadások között lesznek kedvezményes árú, de ingyenesen látogatható produkciók is. A kisjátékfilmek kedvelői szintén megtalálják a számításukat a CineFest Speciálon: az elmúlt évben nyertes kisjátékfilmekből is vetítenek összeállításokat. Díjmentesen látogathatók a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által felújított régi magyar filmek közül olyan klasszikusok, mint a Mephisto, a Pál utcai fiúk, a Ripacsok vagy a Szaffi.

Rendezői szék a Művészetek Háza előtt a 2019-es filmfesztiválon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Idén is Miskolc ad otthont a Magyar Hollywood vetélkedő országos döntőjének a CineFest Speciálon. A hétvégéken GasztroPlacc lesz a MŰHA előtt, jazzkoncertekkel kiegészítve. A Művészetek Házában ismét megtekinthetővé válik a tavaly nagy sikert aratott régi filmek plakátjaiból készült kiállítás. A programokról bővebben a fesztivál honlapján és a CineFest Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Bár a mostani CineFest hagyományos formájában elmarad, hiszen nem lesz filmes verseny és nemzetközi zsűri, azonban az Európa-hírű fesztivál szervezői egy különleges, egyhetes rendezvénysorozattal szeretnének kedveskedni a miskolci filmrajongóknak a szeptember 11. és 19. között megrendezésre kerülő CineFest Special keretén belül.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek