Nem maradhatnak válasz nélkül az ukrán fenyegetések

Válaszolt az Európai Parlament elnöke a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának levelére a kárpátaljai magyarság elleni támadásokkal kapcsolatban – írja a Magyar Hírlap.

Gál Kinga, a kormánypárti delegáció elnöke és Deutsch Tamás delegációvezető kedden harmadik alkalommal fordultak David Sassoli EP-elnökhöz. Korábbi leveleikben tájékoztatták az olasz szocialista politikust az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indokolatlan és erőszakos, a kárpátaljai magyar közösség számos intézményét ért tavalyi novemberi akciójáról, valamint arról is, hogy egy szélsőséges ukrajnai hírportál, a Mirotvorec Bocskor Andreát, a Fidesz-KDNP kárpátaljai képviselőjét „halállistára” tette.

Legutóbbi levelükben beszámoltak arról, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 21-i ukrajnai látogatása előtt hazánk kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ fenyegető levelet kapott, amelyben „Ukrajnai hazafiak” kilátásba helyezik, hogy amennyiben a Szijjártó Ukrajnába utazik, „nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”.

Hangsúlyozták, képviselőtársuk példa nélküli megfélemlítése nem maradhat az Európai Parlament elnökének válasza nélkül, ezért arra kérték Sassolit, „határozottan álljon ki a példátlan fenyegetéssel szemben”.

A Magyar Hírlap birtokába jutott válaszában Sassoli aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és fontosnak nevezte az uniós polgárok és az EP tagjai biztonságának védelmét.

Jelezte, meg fogja vitatni ezt a kérdést Denisz Smihal Ukrán kormányfővel való február 10-i egyeztetésén, és tájékoztatni fogja a fideszes képviselőket arról, milyen választ kap.

Forrás: magyarhirlap.hu

Kövessen minket: Facebook

Hasonló cikkek