Nem megy börtönbe az eperjesi gázrobbanás ügyében gyanúsított 2 személy

Nem küldte börtönbe kedden az eperjesi gázrobbanás ügyében különösen súlyos általános veszélyeztetéssel gyanúsított 2 személyt Marek Čech, az Eperjesi Járásbíróság bírója.

A két ember szabadlábon védekezhet. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett ellene. A fellebbezésről március 3-án dönt a kerületi bíróság. „Arra a következtetésre jutottam, hogy a 2 férfi nem követett el olyan szándékos bűncselekményt, amellyel a nyomozó szerint vádolhatók. Abból indultam ki, hogy tettük gondatlanságból elkövetett bűncselekményként értékelhető, mint azé a 3 gyanúsítotté is, akik már vizsgálati fogságban vannak.” – mondta Čech.

Elmondta, hogy mérlegelte a vizsgálati fogság elrendelését, de nem talált rá okot. Hozzátette, tudja, hogy a közvélemény nagyon érzékeny erre az ügyre. Arra is rámutatott, hogy a vizsgálati fogság nem büntetés. „Azt hiszem, ez nehéz döntés volt, de méltányos. Kezdettől fogva mondtuk, hogy nincs ok a vizsgálati fogság elrendelésére. Egyetértünk azzal, ahogyan a járásbíróság indokolta a döntést.” – mondta Milan Knop ügyvéd. Szavai szerint ügyfelei nem ismerik el, hogy gondatlanság miatt következett be a tragédia.

A rendőrségi nyomozó pénteken újabb 2 személy ellen indított eljárást a decemberi eperjesi gázrobbanással kapcsolatban – adta hírül a TASR hírügynökség. Jelenleg 5 gyanúsított ellen folyik büntetőeljárás. Az Eperjesi Járásbíróság rendelkezése értelmében december 9-én 3 embert őrizetbe vettek.

A két gyanúsítottat, akiknek az ügyében kedden döntött a bíróság, február 21-én, pénteken vette őrizetbe a rendőrség különösen súlyos általános veszélyeztetés miatt, amely több ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, 20-tól 25 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethetők.

Tavaly december 6-án történt gázrobbanás Eperjesen, a Munkácsi utca 7-es számú, 12 emeletes panelházában. 7 ember meghalt, 1 ember eltűnt. December 16. és 18. között lebontották az épületet. Január 17-re eltávolították az épület teljes szerkezetét.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: Nový Čas


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek