Nem, nem rakétakilövő állomás létesül Békéscsabán

Napelempark épül, mindjárt egyszerre három is.

Az önkormányzatnál a beruházástól azt remélik, hogy mérséklődnek a város villamosenergia-beszerzésre fordított költségei. Az intézmények áramszükségletét a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból látnák el.

Összesen száz 4,7 méter magas, 25 fokos dőlésszögű napelemtartó kap helyet a városi sportcsarnok melletti területen, ezekre összesen 2412, egyenként 144 cellás monokristályos modult szerelnek fel. Ezek alatt lehet majd parkolni, és ilyen formában, parkoló feletti kialakítással épül két napelempark. Emellett létrejön egy harmadik, mondhatni földre helyezett, kerítéssel körbevett napelempark, amely 828, szintén egyenként 144 cellás monokristályos modult tartalmaz.

Szarvas Péter polgármester a beol.hu-nak elmondta, a beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg. Egyrészt az a cél, hogy a városi sportcsarnoknál lévő és tervezett épületek – mivel ide álmodták meg a multifunkcionális sportcsarnokot és a sportuszodát – villamosenergia-szükségletét a lehető legnagyobb mértékben meg­újuló energiaforrásból lássák el. Másrészt az, hogy így az önkormányzat rezsi-, áramköltségeit csökkentsék, illetve mérsékelhetik a villamosenergia-felhasználás okozta környezetterhelést, szén-dioxid-kibocsátást is.

A mostani beruházás az úgynevezett Smart Grid projekt első üteme

A Smart Grid egy olyan okoshálózati irányító és vezérlő rendszer, amely az energiahatékonysági és energiatermelő beruházások működését koordinálja és támogatja. Most az a cél, hogy a városi sportcsarnoknál lévő épületek villamosenergia-ellátását biztosítsák, de a rendszer később akár bővíthető is.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek